navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijedi probati

Prirodna zamjena za omekšivač: Ovaj jeftini sastojak učinit će da veš još bolje miriše

Jeste li znali da alkoholno sirće možete koristiti za pranje veša i umjesto omekšivača? Oni koji su to probali kažu da je odlična ideja?

Objavljeno: 26.03.2022. u 21:13
get url
text

Kako se radi i o sredstvu za čišćenje, alkoholno sirće može koristiti umjesto raznih kupovnih sredstava, a tako možete biti sigurni da štitite okolinu, ali i zdravlje, piše utopia.org.

Prije stavljanja veša na pranje

- Oživljava boje koje su izblijedile: namočite odjeću u vrelu vodu i dodajte pola šoljice sirćeta. Naknadno operite veš u mašini.

- Uklanja mrlje: pošpricajte mrlje na odjeći sirćetom i ostavite tako 10 minuta te operite.

- Sprečava gubitak boje: prije nego što operete odjeću prvi put, namočite u otopinu vode i sirćeta, tako će boja novih farmerica puno duže trajati.

Zašto dodati sirće kada perete veš?

Osim toga što ne morate kupovati prašak i razne preparate za čišćenje, dobro je imati na pameti da je jako jeftin i da ga vjerovatno već imate kod kuće.

Veš će biti mirišljav i mekan ako umjesto omekšivača dodate sirće, a neće na njemu ostati ništa hemikalija koje bi mogle naštetiti vašoj koži.

Žute mrlje koje se stvaraju nako što žlijezde izluče znoj lako se mogu ukloniti sirće. Stavite koju kap sirćeta na uprljano mjesto i očistite krpom.

Ovo ekološko sredstvo možete koristiti na razne načine, a ono što ćete sigurno primijetiti već nakon prvog pranja je:

- Mekši veš: ako ga dodate umjesto omekšivača, sirće će razgraditi i sve ostatke praška na odjeći, a ona će biti mirišljava i čista. Ako perete posteljinu, teže rublje poput ručnika, onda dodajte šiljicu sirćeta, u drugim slučajevima samo pola šoljice.

- Uklanja mirise: ako se želite riješiti mirisa s odjeće, stavite je iznad kade u kojoj je vruća voda pomiješana sa sirćetom. Možete i dodati u perilicu uz prašak i malo sirćeta kako bi se uklonili mirisi.

Kako još možete koristiti srće?

Osim za pranje veša, možete ga iskoristiti i u sljedećim situacijama:

Očistite povrće

Univerzitet u Maineu proveo je studiju kako sirće može očistiti bakterije s povrća. Natopite povrće pet minuta u otopini sirćeta i vode (pola sirćeta u punoj šoljici vode). Nakon toga isperite i obrišite papirnom salvetom.

Smanjite tjelesne mirise

Ispod pazuha se nalaze apokrine i lojne žlijezde koje oslobađaju bakterije i ispuštaju mirise kada doživite stres, hormonalne promjene ili tjeskobu. Budući da je sirće prirodni antiseptik, može smanjiti miris tijela ubijajući nepoželjne bakterije.

Uklonite mrlje na pločicama

Recite zbogom izbjeljivaču! Bezbojno sirće jednako je učinkovito na siguran način. U kombinaciji sa sodom bikarbonom, to će uzrokovati reakciju koja će vam pomoći u raspadanju neugodnog nakupljanja oko pločica u kupatilu. Napravite mješavinu sode bikarbone i vode. Raspršite površinu sa 1:1 smjesom sirćeta i vode. Pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Odbijte komarce

- Stavite sirće na izloženu kožu ili odjeću jer komarci ne vole snažan miris i gorak okus bezbojnog sirćeta - kaže Amy Lawhorne, potpredsjednica kompanije Mosquito Squad, firme za kontrolu komaraca.

Pomiješajte šoljicu vode sa ¼ sirćeta i napravite sprej za prskanje za sebe, svoje kućne ljubimce i dvorište.