open-navfaktor-logo
search
Umjesto tableta
Prirodni analgetici: Ovo je sedam najboljih domaćih lijekova protiv bolova
Uprkos neumornom marketingu farmaceutske industrije, svjesni smo da lijekovi imaju nuspojave, ali i toga da u većim dozama mogu biti veoma toksični
30.10.2019. u 22:06
get url
text

Mnogo je farmaceutskih preparata koje bez recepta možemo uzeti u apotekama, te veoma često zbog hroničnih bolova poput artritisa, išijasa ili spinalne stenoze posežemo za nekom tabletom koja će nam brzo ublažiti ili otkloniti bol.

Uprkos neumornom marketingu farmaceutske industrije, svjesni smo da lijekovi imaju nuspojave, ali i toga da u većim dozama mogu biti veoma toksični. Pa zašto onda ne bismo pokušali sa prirodnim lijekom? Donosimo vam spisak od sedam najdjelotvornijih prirodnih anagletika.

1. Kurkuma

Kurkuma je prepoznatljiva po tome što jelima daje karakterističan okus i zlatnu boju. Osim što je ukusna, kurkuma sadrži i kurkumin koji je veoma moćan antioksidans i djeluju protuupalno. Sprječava oštećenje slobodnih radikala u vašim ćelijama i smanjuje otjecanje koje se događa u oštećenim tkivima.

2. Kora vrbe

Kora vrbe prilično je slična uobičajenom OTC lijeku protiv bolova jer sadrži salicin, blizak srodnik acetilsalicilne kiseline, to jest aspirina. Ljudi su dugo žvakali koru vrbe kako bi ublažili bolove, smanjili temperatulu ili upalu. Ovih dana kora vrbe se najčešće prodaje sušena za korištenje u čajevima.

Budući da je kora vrbe usko povezana sa aspirinom, ima i slične nuspojave. Duga upotreba može uznemiriti želudac, povećati rizik od poremećaja krvarenja i usporiti rad bubrega. Ne preporučuje se djeci i ne smije se miješati sa drugim lijekovima protiv bolova. 

Kora vrbe usko povezana sa aspirinom

3. Gorka so

Ponekad je spoljašnji lijek jednako učinkovit kao i nešto što unesete u organizam. Gorka so je sjajan primjer. Namakanjem u toploj vodi s gorkom soli možete ublažiti bolove u kostima i zglobovima, kao i bol u mišićima. Ovaj tretman može biti "spas" za žene koje imaju bolove nakon porođaja, ali i one koji imaju artritis ili fibromijalgiju.

Djeluje zato što se gorska so kada se otopi u vodi razgrađuje u magnezijev sulfat, a zatim prodire do bolnih područja. Otkriveno je da magnezij igra i važnu ulogu u načinu na koji se signali boli šalju od mozga do tijela. Također, pomaže u reguliranju kontrakcija mišića i smanjuje simptome depresije.

4. Teleća koljenica

Supa od teleće koljenice danas možda i nije toliko popularna koliko je ranije bila, ali to nikako nije dobro. Jelima koja su spremljena "na koljenici" tako je dodan kolagen, prolin, glicin i glutamin, koji današnjim zapadnjačkim dijetama uglavnom nedostaju. Ovakva supa mnogo je ukusna i sadrži puno hranjivih sastojaka koji mogu smanjiti bol.

Naprimjer, koštani dio sadrži hondroitin sulfat i glukozamin, za koje inače u apotekama morate izdvojiti priličnu svotu ukoliko ih želite unositi u organizam kao dodatke ishrani. Goveđi želatin "podmazuje" i smanjuje trenje u zglobovima. Aminokiseline glicin i prolin djeluju na smanjenje upale, izgradnju mišića i popravak tkiva.

Goveđi želatin "podmazuje" i smanjuje trenje u zglobovima

5. Klinčići

Klinčići su slatka i začinska biljka koja može ublažiti bol bez obzira da li ih jedete ili primjenjujete lokalno. Klinčići se mogu nabaviti cijeli, u prahu ili kao ulje. Mnogi koriste klinčiće za liječenje glavobolje, artritisa i drugih oblika upale i zubobolje. Oni mogu biti dobri čak i za uklanjanje gljivičnih infekcija, mada je o tome potrebno uraditi dodatna istraživanja.

Ulje klinčića može se nanositi i na desni u slučaju zubobolje ili na bolne zgobove i mišiće. Međutim, previše ulja klinčića može oštetiti kožu. Osobe koje uzimaju preparate za razrjeđivanje krvi trebale bi preskočiti klinčiće.

6. Gavez

Obećavajuća studija o korjenu gaveza pokazala je da on može učiniti čuda osobama koje imaju bolove u leđima. Oko 95 posto sudionika u studiji koji su koristili gavez, prijavilo je značajno smanjenje boli, za razliku od onih koji su koristili placebo. Druga studija otkrila je slične rezultate u liječenju artritisa i uganuća gležnja.

Istraživači misle da gavez djeluje jer korijenje i lišće sadrže alantoin i rozmarinsku kiselinu. Rozmarinska kiselina smanjuje upalu i ublažava bol, a alantoin je zaslužan za ubrzavanje rasta novih ćelija kože. Međutim, gavez treba koristiti samo spolja jer postoji zabrinutost da može biti koncerogen ukoliko se unosi u organizam.

Gavez značajno smanjuje bol

7. Toplina i led

Prije nego što popijete tabletu, možda bite trebali pokušati sa primjenom izmjenične topline i leda na bolnom mjestu. Ovo je jedan od najstarijih i najučinkovitijih načina uklanjanja boli uzrokovane povredom ili hroničnom upalom. Međutim, to treba raditi ispravnim redoslijedom.

Prvo stavite led na mjesto koje vas boli. To će manjiti oteklinu i upalu. Obavezno držite peškir između kože i leda. Potom, nakon otprilike 30 minuta, uklonite led, pustite da se zahvaćeno pordučje vrati na sobnu temperaturu, a zatim na to mjesto stavite nešto toplo. Jednom kada upala bude smanjena hladnoćom, toplina će ublažiti ukočenost i opustiti mišiće koji su se zategli oko bolnog područja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.