Pristalice PYD/PKK montirale fotografiju Erdogana i plasirale laži

objavljeno: 07.02.2018. u 10:57

Pristalice terorističke organizacije PYD/PKK-a u novom pokušaju klevetanja operacije "Maslinova grana" koju su pokrenule Oružane snage Turske (TSK) u Siriji u te svrhe su montirale čak i fotografiju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).  

Na profilima društevih mreža, bliskim terorističkoj organizaciji, objavljene su lažne tvrdnje o tome kako "Turska pruža podršku ISIL-u", koje su popraćene i montiranom fotografijom.

Na fotografiji, na kojoj se nalazi jedna turkmenska grupa sa turskom zuastavom, pristalice terorista predstavile su kao teroriste ISIL-a, a ispod je ubačena i fotografija turskog predsjednika Erdogana.

No, istraživanjem je ustanovljeno kako se radi o fotografiji koja je zabilježena 2. oktobra 2015. godine. Fotografija je nastala nakon dostavljanja pomoći turkmenskoj brigadi Sultan Albdülhamid Han u regiji Bayir Bucak, nadomak Latakije.

Pristalice terorističke organizacije ovu fotografiju su lansirale sa lažnom informacijom, da "Turska i njen predsjednik Erdogan podržavaju teroriste ISIL-a".

Simpatizeri PYD/PKK su ranije na svojim profilima koristili i fotografiju AA zabilježenu na strateški važnoj planini Barseya. Ova fotografija postala je svojevrstan simbol operacije Malsinova grana, no pristalice terorista koristile su je za plasiranje laži stavivši na nju jedan od simbola ISIL-a.