open-navfaktor-logo
search
Primoran na ustupak
Pritisak Trumpa: Vučić pristao da posao za 5G mrežu kontrolišu Amerikanci, Kinezi postaju višak
U sporazumu kojeg su danas u Washingtonu potpisali predstavnici Kosova i Srbije između ostalog jasno je naglašeno da su se ove dvije zemlje obavezale da će zabraniti upotrebu opreme za 5G mrežu nabavljenu od nepouzdanih dobavljača. Tamo gdje je ta oprema već iskorištena, dužni su je ukloniti.
04.09.2020. u 21:43
get url
text

Šta to znači, prije svega za Srbiju? Ako su u Beogradu i razmišljali da uvođenje 5G mreže prepuste Kinezima, sada je to više nego jasno da se neće desiti. Tako je prošlog mjeseca iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu saopćeno da je “za ekonomsku i nacionalnu sigurnost Srbije od presudnog značaja da pažljivo prati investicione dogovore koji mogu predstavljati prostor za prenos tehnologije, špijunažu, krađu ličnih podataka građana ili kompromitovanje kritične infrastrukture”.

Bila je to reakcija na snažnije prisustvo kompanije Huawei, koja je usko vezana za Komunističku partiju Kine, na tržištu Srbije. Američki predsjednik Donald Trump stavio je u maju prošle godine Huawei na crnu listu, uz zabranu američkim kompanijama da koriste opremu ovog kineskog tehnološkog giganta, uz obrazloženje da se time ugrožava nacionalna sigurnost.

Sada je Vučić primoran da se zahvali Kinezima, a da se okrene Amerikancima, kojima je strateški cilj ovladati ovim dijelom Evrope kada je u pitanju mreža 5G. Tako je prošlog mjeseca državni sekretar SAD-a Mike Pompeo bio u posjeti Sloveniji tokom koje je potpisana zajednička izjava o sigurnosnim pitanjima vezanim uz mrežu 5G. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.