open-navfaktor-logo
search
Sarajevo i Banja Luka
Prizori na koje nismo navikli: U praznim džamijama klanjan prvi teravih-namaz
Muslimani širom svijeta s akšamskim ezanom večeras su dočekali ramazan, najodabraniji mjesec u muslimanskom kalendaru. U sarajevskoj Carevoj džamiji u Sarajevu klanjan je i prvi teravih-namaz, noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta.
23.04.2020. u 23:10
get url
text

Rijaset Islamske zajednice u BiH, zbog vanrednih okolnosti usljed pandemije koronavirusa, vjernicima je dao upute da teravih-namaz, kao i ostale namaze, obavljaju kod kuće.

Fotoreporter AA zabilježio je večeras fotografije prvog teravih-namaza u Carevoj džamiji, koji je predvodio imam ove džamije Sadrudin ef. Išerić. Osim imama bili su prisutni mujezin i dvojica džematlija.

{$galerijaFotografija}

Teravih-namaz je jedan od specifičnih simbola mjeseca ramazana, a inače je tokom večernje molitve u džamijama je prisutan veliki broj vjernika. No ovog ramazana džamije su posve prazne.

Zbog pandemije koronavirusa večeras su prvi teravih-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci klanjali hafiz Muamer ef. Okanović i tri osobe.

Prema riječima Adnana ef. Jusića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, i s tugom jer neće moći posjećivati džamije.

On je istakao da je vjerničko srce vezano za džamije i "nisu mogli od džamija odvojiti niti noćne tmine, niti vreli ljetnji dani, niti hladni zimski dani", ali ljudski život ipak nešto što je sveto.

- Zato Kur'an kaže ko spasi jedan život kao da je spasio cijeli svijet. Rijaset Islamske zajednice izdao je set mjera povodom organizacije vjerskog života u mubarek mjesecu ramazanu, naravno koji je kompaktan s mjerama koje su donijele državne ili entitetske vlasti i stoga ovaj ramazan ćemo, većina vjernika, provesti u kućnom ambijentu. Zato kao što je naš reisu-l-ulema kazao 'naše kuće će biti naše džamije - rekao je Jusić.

Naglasio je da će se održati kontinuitet ramazanskih ibadeta u džamijama tako što će molitvama prisustvovati imam i džematski odbor odnosno imam i tri osobe. Izrazio je zadovoljstvo saradnjom s Republičkim štabom za vanredne situacije i policijom, jer su obzirom da je policijski čas obezbijedili potvrde za kretanje ljudi da mogu da dođu na molitvu.

- Sve je svedeno na minimum, međutim ipak ramazan nas uči i strpljenju. I uistinu mi ćemo sada imati priliku da to strpljenje pokažemo na djelu, zato ako Bog da, poslije strpljivosti dolazi nagrada - kazao je Jusić.

Dodao je da se nadaju da će, kao nagrada, bar u posljednjoj trećini ramazana molitvama moći prisustvovati više ljudi.

{$galerijaFotografija}

- Imajući u vidu da je baš u ovim danima, u samom početku poslanstva, poslanik Muhammed s.a.v.s. osamljivao se na brežuljak Hira u pećinu, dakle razmišljajući o svom Gospodaru i mi imamo priliku da iz ove izolacije u kojoj se nalazimo zavirimo malo u svoju nutrinu, da malo se družimo više sa sobom i upoznamo sebe, jer veli jedna izreka ko spozna sebe spoznaće svoga Gospodara - rekao je Jusić.

Iftari će biti organizovani u kućnom ambijentu s akcentom na porodicu, a prema riječima Jusića potrudiće se da onima koji nemaju odnesu iftare, kao što su i prije ramazana zahvaljujući donatorima podijelili 180 paketa za najugroženije i one koji pripadaju rizičnim kategorijama stanovništva.

- Poštovaćemo mjere nadležnih organa o distanci, o broju osoba koje mogu da se okupljaju na javnom prostoru i naravno set mjera koje je donio Rijaset Islamske zajednice, a sve u svrhu očuvanja ljudskih života - dodao je Jusić.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već je obavijestio vjernike oko implementacije usvojenih instrukcija o organizaciji vjerskog života u ramazanu tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem koronavirusa, a iz Islamske zajednice još jednom su posjetili sve članove i pripadnike Zajednice da će ranije mjere Rijaseta koje su donesene na osnovu naredbi i preporuka nadležnih organa idalje ostati na snazi.

- Islamska zajednica će u potpunosti poštovati instrukcije nadležnih državnih organa. To znači da će se poštivati policijski sat, da će dnevne namaze klanjati samo imam i mujezin, a džumu imam, mujezin i članovi džematskog odbora - navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

Vjernicima je apelovano da iftare organizuju samo u krugu porodice i da u svojim domovima obavljaju dnevne namaze i teravih-namaz.

Kako je istaknuto, Islamska zajednica se nada da će nadležni državni organi u skladu s epidemiološkom situacijom krenuti u liberalizaciju mjera i da će one obuhvatiti i vjerske zajednice te da će i Rijaset u skladu s tim donositi nove instrukcije.

Rijaset IZ u BiH je već spremio posebne protokole za organizaciju vjerskog života pod posebnim uslovima i sa brojem prisutnih koji bude dozvoljen i koji će se primjenjivati kada se za to steknu uslovi, odnosno kada nadležni državni organi liberaliziraju dosadašnje mjere, zaključeno je se u današnjem saopćenju.
 

20200423_2_42077535_54236929 (1).jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.