open-navfaktor-logo
search
Povoljno i kvalitetno
Probali smo Nokiju 3.4: Telefon koji vas neće iznevjeriti ni kada neke trenutke poželite zabilježiti kamerom
Prva asocijacija na Nokiju, barem nama Bosancima i Hercegovcima, jeste igrica Snake, i sigurno da nema onoga ko se nije otisnuo u avanturu da nahrani gladnu "neman".
21.06.2021. u 14:45
get url
text

A ako govorimo o kvaliteti, svi će vam bez presedana reći da je u pitanju neuništivi telefon. I upravo na tu temu, nastali su i brojni vicevi poput: "Pao Mujo sa skele. Mujo se polomio, Nokiji ništa"...

Zvuči nevjerovatno, ali mnogo je onih koji i danas uz "pametni" telefon, još posjeduje staru - Nokiju 33.10. Nekih navika se nemoguće riješiti, a mogli bismo reći da je zapravo stvar u povjerenju. Zato, evo dobrih vijesti...

Poslije višegodišnjeg odsustva sa tržišta mobilnih telefona Nokija - finski gigant, vraća se na velika vrata. "Snakea" više nema, ali kvalitet su zadržali!

Da se prisjetimo, 2007. godine Nokija je u svom vrhuncu isporučivala polovinu od svih prodatih telefona te godine, a nakon doživljenog fijaska sa Microsoftom, danas je dio nove Finske HMD global grupe. Nokija bi u skorijoj budućnosti mogla postati kralj MID/RANGE kategorije Android One pametnih telefona, a evo i zašto:

Andorid One nema skinove/teme niti predinstalirane aplikacije što ga čini dodatno bržim. Andoroid One program garantuje da će svaki Nokija telefon dobiti minimalno 2 android nadogradnje i redovne sigurnosne zakrpe na mjesečnom nivou, što Nokiju svrstava u sami vrh najsigurnijih mobilnih telefona na tržištu.

Dakle, fokus povratka kompanije Nokija su na 3 ključne stvari: kvalitet izrade, sigurnost i podrška. Iz navedenog možemo zaključiti da Nokija nikad nije odustala od svojih primarnih postulata kad je u pitanju prodaja i proizvodnja pametnih telefona. Zato, sa sigurnosti možemo reći - Nokia Is Back!

Mi smo probali model Nokija 3.4 koji je u prodaji od oktobra 2020. godine.

U pitanju je novi kralj sjajnog Nokija dizajna, velikog zaslona i baterije u upper-midrange kategoriji koji obećava! Nokia 3.4 dolazi s ugrađenom baterijom kapaciteta 4000mAh što bi otprilike trebalo osigurati dvodnevnu autonomiju. Na poleđini ima čitač otisaka prstiju koji funkcioniše sasvim dobro i dovoljno brzo. Telefon ima ugrađen SD slot ukoliko želite proširiti memoriju i dvostruki SIM utor. Telefon dolazi sa predinstaliranim Android 10 operativnim sistemom, gdje Nokija već planira za ovaj model dvije nadogradnje na Android 11 i posljednji Andoid 12 sistem.

Model 3.4 krase sljedeće tehničke specifikacije:

– EKRAN: 6,39 inča, IPS, 720 x 1520 tačaka
– PROCESOR: Qualcomm Snapdragon 460, 8 jezgri, 1.8 GHz
– RADNA MEMORIJA: 4 GB
– INTERNA MEMORIJA: 64 GB
– PREDNJA KAMERA: 8 MP
– STRAŽNJA KAMERA: 13 MP + 5 MP + 2 MP
– OPERATIVNI SISTEM: Android 10
– BATERIJA: 4000 mAh
– DIMENZIJE, TEŽINA: 75.99 x 160.97 x 8.7 mm, 180 g

No s obzirom na to da su društvene mreže donijele i nova "pravila", gdje se osim riječima komunicira i fotografijama, posebno na Instagramu, naš fokus pažnje bio je na kameri.

Model Nokija 3.4 opremljen je sa trostrukom glavnom kamerom i prednjom selfie kamerom od 8MP. Trostruka kamera sadrži senzore 13MPx primarna, 5MP širokougaona i 2MP senzor za dubinu za što više detalja prilikom slikanja.

Fotografisanje, kao i snimanje video klipova u uslovima dobrog osvjetljenja je sasvim solidno za uređaj ovog ranga, dok pri nedostatku svjetla fotografije postaju malo zrnastije, ali uvijek možete koristiti opciju fotografiranja u uslovima slabog osvjetljenja.

Snimanje videozapisa ograničeno je na FullHD (1080p) rezoluciju bez optičke ili elektronske stabilizacije slike.

Dakle, fotografije i video zapisi mogu zadovoljiti potrebe "običnih" korisnika društvenih mreža, pa čak i ako prođu kroz nekoliko filtera.

Nokija 3.4 se može kupiti po veoma povoljnoj cijeni, a uz sve što smo nabrojali, i više je nego isplativa za standard života u BiH. I ako uzmete u obzir da pojedini poznati proizvođači mobitela svoje uređaje prodaju po basnoslovnim cijenama, čije su kamere srednja žalost, onda je Nokija svakako bolji izbor!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.