open-navfaktor-logo
search
Premijer KS najavio
Probijanje tunela Kobilja glava počinje u maju 2019. godine
Imovinsko-pravni odnosi mogu usporiti gradnju Prve transverzale, ali se Zolj nada da će se problemi riješiti u hodu
27.09.2018. u 20:25
get url
text

U ponedjeljak počinje gradnja prve dionice Prve transverzale od Bara do Kobilje Glave, koja će koštati 12,7 miliona maraka.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj najavio je buduće korake gradnje Prve transverzale čija ukupna dužina, od Zagrebačke ulice do Vogošćanske petlje, iznosi 9,3 kilometara.

- Građevinska dozvola koju smo dobili vrijedi za dionicu Prve transverzale od Šipa do ulaza na Kobilju Glavu. Svaki dio transverzale čim se završi puštat će se u saobraćaj. Na Šipu se izmješta magistralni put kod groblja Bare i onda se opet vraća na magistralni put kod Kobilje glave. Za dio koji pripada općini Vogošća dogovorili smo izmještanje glavnog gasovoda sa BH Gasom i iduće godine krenut ćemo i sa ovim poslom – pojašnjava Zolj.

Zavod za izgradnju KS počeo je realizaciju imovinsko-pravnih odnosa na području općine Vogošća, kako bi se na vrijeme moglo krenuti sa planiranom gradnjom transverzale.

- Vlada FBiH je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) dogovorila 35 miliona eura za izgradnju tunela Kobilja glava. Tunel će biti dug 740 metara sa dvije odvojene kolovozne cijevi, a u tunelu će biti i pješačke staze. Početak gradnje tunela planiran je u maju 2019. godine – obećao je premijer.

Imovinsko-pravni odnosi mogu usporiti gradnju Prve transverzale, ali se Zolj nada da će se problemi riješiti u hodu.

- Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa najsloženije je na dionici od El Tarik benzinske pumpe u Velešićima i skladišta građevinskog materijala Penny Plus. Nadam se da ćemo ove probleme u saradnji sa Općinom Centar riješiti.

Imamo problem i sa zgradama kolektivnog stanovanja i dali smo zadatak Zavodu za izgradnju KS da izgradi nove zgrade na Šipu za vlasnike stanova iz zgrada koje će se morati rušiti. Razdaljina između zgrada koje bi srušili i nove na Šipu iznosi oko 300 metara zračne linije. Ovo bi za Kanton bio najjeftiniji način za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. U realizaciji ovog kapitalnog projekta najkompleksnija dionica za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa je između ulica Halida Kajtaza i Alipašine - tvrdi Zolj.

Ceste Federacije ovih dana počinju sa radovima na kružnom toku i drugi kružni tok na vogošćanskoj petlji prema Tuzli. I ovo će doprinijeti samanjenju saobraćajne gužve u Vogošći, kazao je Zolj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.