Restruktuiranje GRAS-a

Problem javnog gradskog prijevoza u KS mora se neodložno rješavati

Objavljeno: 06.12.2018. u 16:09

Dio projekta izrade operativnog i strateškog plana restruktuiranja komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, koji se odnosi na KJKP "Gras", bio je povod današnjeg sastanka članova Vlade Kantona Sarajevo, predstavnika tog preduzeća, Ambasade Velike Britanije u BiH i konsultantske kuće "PricewaterhouseCoopers"

Naručilac projekta je Vlada KS, a provodi ga konsultantska firma "PricewaterhouseCoopers"

Projekt je započet prije šest mjeseci uz podršku Britanske ambasade, s jasnim smjernicama za unapređenje strateške i operativne pozicije kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, sa fokusom na "Gras" i "Vodovod i kanalizaciju".

Naručilac projekta je Vlada KS, a provodi ga firma "PricewaterhouseCoopers" u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvima i GRAS-om, u ovom dijelu projekta.

Mjere koje trebaju realizirati menadžment GRAS-a i Vlada, a na kraju se o njima izjasniti i Skupština KS, kao osnivač preduzeća, brojne su i imaju za cilj postizanje održivog poslovanja preduzeća kao i bolje usluge korisnicima javnog prijevoza.

Premijer KS Adem Zolj istakao je da se poslovanje javnog gradskog prijevoza mora neodložno poboljšati, ali da je za to neophodna i politička volja i hrabrost. Također je istakao da će predložene mjere zahtijevati jasan plan djelovanja u narednom periodu.

Izrazio je opredjeljenje da se nastavi sa realizacijom projekta i naveo da je Vlada KS budžetom za narednu godinu planirala oko 70 miliona KM za nabavku novih voznih jedinica javnog prijevoza i rekonstrukciju tramvajske pruge.

Izrada kompletnog plana restruktuiranja preduzeća "Gras" bit će završena za četiri mjeseca, nakon čega bi se trebalo pristupiti i realizaciji definisanih mjera.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije