Obavještajna afera

Problematično "dijete" EU-a i njihovi obavještajci: Priznanje djelovanja SOA-e u BiH

Objavljeno: 20.03.2019. u 20:53 Autor: N. P.

Prisjetit ćemo se ljeta 2015. godine, kada su hrvatski mediji objavili transkripte prisluškivanih razgovora čelnika slovenskog tima involviranog u granični spor oko dijela Piranskog zaljeva

Od "besmislica", "antihrvatske histerije" i "politikantskih konstrukcija", kako su najprije hrvatski zvaničnici pokušavali diskreditirati optužbe o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske na vrbovanju selefija u BiH s ciljem diskreditacije naše zemlje kao terorističkog uporišta, zbog dokaza koji se svakodnevno nižu i koji potvrđuju optužbe su te "besmislice", "politikantske konstrukcije" i "antihrvatska histerija" prerasli u otvoreno priznanje SOA-e da djeluje na prostoru naše zemlje.

"Zbog blagog odnosa prema džihadistima, SOA uvodi drastične mjere", naslov je teksta objavljenog u zagrebačkom Nacionalu, dalo bi se zaključiti, sedmičniku bliskom obavještajnim krugovima. Sagovornik Nacionala priznaje da SOA "razgovara sa osobama koje u samoj BiH izazivaju nelagodu i strah".

- Šta je u tome problematično – pita se sagovornik zagrebačkog sedmičnika.

I zagrebački Večernji list potvrđuje da "SOA jeste obrađivala građane BiH".

- Kako u sigurnosno-obavještajnoj zajednici u Republici Hrvatskoj nisu sigurni da njihovi BiH kolege u prilici profesionalno obavljaju posao nadzora radikaliziranih selefija, odlučeno je da se pojačaju sigurnosne mjere, pa će SOA još jače nadzirati radikalizirane BiH ISIL-ovce i simpatizere – piše Večernji list.

Kroz sve medijske izvještaje u Hrvatskoj se provlači teza o nepostojanju motiva Hrvatske i njene SOA-e da "naoružava potencijalne teroriste", u potpunosti zanemarujući da optužbe iz BiH ne govore o "naoružavanju potencijalnih terorista" već pokušaju podmetanja oružja u određene mesdžide, kako bi to oružje po njihovoj dojavi pronašle bh. policijske agencije, te kako bi se BiH na taj način označila kao terorističko uporište.

Nije ovo prvi put da je SOA, obavještajna služba problematičnog "djeteta" Evropske unije, u centru regionalnog obavještajnog skandala. Prisjetit ćemo se ljeta 2015. godine, kada su hrvatski mediji objavili transkripte prisluškivanih razgovora čelnika slovenskog tima involviranog u granični spor oko dijela Piranskog zaljeva. Za prisluškivanje sudije Jerneja Sekoleca i zastupnice pred Arbitražnim sudom Simone Drenik optužena je upravo SOA, što je izazvalo lavinu ljutitih reakcija zvaničnika Slovenije.

U Hrvatskoj su se u međuvremenu smišljala različita opravdanja pa su pojedini mediji za prisluškivanje Slovenaca tokom arbitražnog postupka sa Hrvatskom optuživali čak i američku CIA-u. I u tom su se slučaju zastupale teze o "besmislicama" i "politikantskim konstrukcijama".

Ukoliko je Hrvatska tokom međunarodnog spora imala smjelosti prisluškivati zvaničnike zemlje koja je članica Evropske unije i NATO-a, nije teško, čak i bez postojanja materijalnih dokaza, kao tačnu prihvatiti mogućnost da su svoje obavještajne resurse, zarad realizacije njihovih interesa u BiH, usmjerili i na našu zemlju.

Nije poznato da li bh. sigurnosne službe raspolažu informacijama da li je jedan od glavnih aktera u vrbovanju selefija u BiH Davor Franić, šef kabineta direktora SOA-e Daniela Markića, ali je zanimljivo da se njegovo ime često spominje u aferama, pa i u kontekstu BiH. On je prije dolaska na tu poziciju bio uposlen u Ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu, a hrvatski mediji ističu da je u našoj zemlji radio kao "prikriveni agent SOA-e". Vrijedi podsjetiti i na iskaze vrbovanih selefija. Jedan od njih, koji su razgovarali sa novinarima Žurnala, kazao je da ga je kontaktirao i da ga je vrbovao službenik SOA-e, izvjesni Davor.  Prezime, niti neki drugi detalji u vezi s tim Davorom, se ne navode. 

Davor Franić je prije nekoliko mjeseci bio i "top tema" u Hrvatskoj, nakon što ga je Mate Radeljić, bivši savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović, optužio da mu je prijetio ukoliko "bude pravio probleme" hrvatskoj predsjednici nakon smjene. Tvrdio je kako mu se čak prijetilo gaženjem automobilom te da će "služba u svakom pogledu štititi predsjednicu" od njegovog mogućeg djelovanja po odlasku iz Ureda.

Zvaničnici i mediji iz susjedne Hrvatske u posljednjim godinama vode agresivnu propagandu, u okviru koje predimenzioniraju broj "radikaliziranih osoba", iznoseći podatke koji ne korespondiraju onima kojima raspolažu zvanične institucije te zemlje. Jedna od takvih optužbi je i ona Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju "10.000 osoba sa radikalnim namjerama u BiH". Sličnim podatkom, ispostavilo se, raspolaže SOA, ali se on ne odnosi na BiH već na cijelu regiju.

Ta propaganda vodi se uporedo sa agresivnim nastojanjem HDZ-a BiH da se izborno zakonodavstvo prilagodi interesima te stranke, a optužbama na račun "islamskog radikalizma" u BiH bi, vjeruju, bošnjačke političke snage natjerali u defanzivan položaj te tako otvorili dodatni prostor za realizaciju svojih interesa.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije