open-navfaktor-logo
search
Ko je kriv
Problemi hroničnih bolesnika: Tek nakon isteka tri mjeseca mogu produžiti terapiju, ako nestane lijeka, moraju ga kupiti
Pacijenti u Kantonu Sarajevo, naročito teži hronični bolesnici, ogorčeni su zbog poteškoća na koje nailaze svaki put kada moraju preuzeti redovnu tromjesečnu terapiju.
19.06.2022. u 20:45
get url
text

Naročito je to izraženo na području Općine Novi Grad jer u ambulantama, kako nam je kazao jedan od stanovnika koji nas je pozvao, vlada ogromna gužva, pa se mora dolaziti i po nekoliko puta.

Ministarstvo kreira politiku

- Ne mogu dugo čekati jer sam težak hronični bolesnik, ali sam primoran jer su gužve pošto radi samo jedan doktor porodične medicine - kaže pacijent koji pripada jednoj od ambulanti na Alipašinom Polju.

Problem težim pacijentima stvaraju i rokovi za produženje tromjesečne terapije, koji se, kako nam reče sagovornik, "moraju poštovati u dan".

- Pijem puno lijekova, pa i one za prostatu. Nestalo mi ih je, pa sam jutros otišao da mi produže terapiju. Međutim, sestra mi je kazala da to ne može uraditi i da moram čekati 28. juni, kada istječu prethodna tri mjeseca. Rekla mi je da bi mi, ako se to ne ispoštuje, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) odmah stavili zabranu na terapiju. Dakle, primoran sam čekati kraj mjeseca, kada istječe rok, a do tada, ni JU Dom zdravlja KS ni ZZOKS nije briga kako ću se snaći. Primoran sam kupiti lijekove. To nije samo moj, nego problem velikog broja pacijenata sa redovnom terapijom. Zašto ne možemo doći kad nam nestane lijekova ili pred kraj isteka tri mjeseca? Nismo mi zdrave osobe, nama se zdravstveno stanje promijeni u pola sata. Danas sam dobro, pa mogu otići produžiti terapiju, a sutra, kada mi istječe tri mjeseca, možda neću biti, pa šta da radim, ako sam sam i ako nikoga nema da to uradi umjesto mene - ispričao nam je pacijent.

U JU Dom zdravlja KS kažu "kako zdravstvenu politiku kreira Ministarstvo zdravstva KS u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS, te da se ova javna ustanova ponaša po planu kojeg odrede spomenute dvije instance".

- U JU Dom zdravlja KS hronični bolesnici imaju neupitan zdravstveni status i oni svoje terapije planiraju sa porodičnim ljekarom. Što se tiče konkretnog problema, on nije u našoj nadležnosti, to je pitanje za Zavod zdravstvenog osiguranja KS – rekao je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

No u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kažu "kako se cjelokupna evaluacija propisivanja lijekova provodi isključivo na osnovu ordiniranog doziranja od ljekara porodične medicine, koji nerijetko ne vode posebno računa o inoviranom doziranju kod pacijenta, pa na receptima navode prethodna doziranja umjesto aktuelnog".

- Ukoliko ljekari doziranje na receptima vode prema potrebama pacijenta i adekvatno evidentiraju promjene u doziranju, zasigurno ne postoji mogućnost da će se pacijentu privremeno onemogućiti podizanje nekog lijeka jer su granice tolerancije postavljene tako da predviđaju dovoljno vremena da pacijent uvijek ima dostatnu količina lijekova prema svom ordiniranom doziranju – navode iz ZZOKS.

Dužnost zdravstvenih ustanova

Prema njihovim riječima, "u skladu sa odrebama Odluke o listi lijekova Kantona Sarajevo i drugim zakonskim i podzakonskim aktima, zdravstvene ustanove dužne su voditi računa o racionalnoj upotrebi lijekova, dostatnoj količini prilikom propisivanja i adekvatnom doziranju".

- Adekvatno propisivanje i izdavanje lijekove prema stvarnim potrebama pacijenata zasigurno omogućava i racionalnu upotrebu lijekova, te ne generira nepotrebne troškove, ali istovremeno i značajno štiti i zdravlje pacijenta. Napominjemo da su, u odnosu na sve druge kantone u Federaciji BiH, RS-u i Brčko distriktu, prava na lijekove sa liste lijekova ubjedljivo najveća u Kantonu Sarajevo te da je osiguranicima Zavoda omogućena najveća lista lijekova u BiH – stoji u odgovoru ZZOKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.