open-navfaktor-logo
search
Jutro poslije
Probudili ste se sa glavoboljom i mučninom: Evo kako ćete izliječiti mahmurluk
Ako i vi spadate u grupu onih koji su protekle noći popili "nekoliko čašica više" i probudili se sa glavoboljom i mučninom, znajte da neugodne simptome mahmurluka možete probijediti i određenim namirnicama, ali i tuširanjem mlakom vodom te šetnjom na svježem zraku
01.01.2020. u 08:39
get url
text

Novogodošnja noć je iza nas, a jutro ste dočekali i ne baš tako raspoloženi!?

Ako i vi spadate u grupu onih koji su protekle noći popili "nekoliko čašica više" i probudili se sa glavoboljom i mučninom, znajte da neugodne simptome mahmurluka možete probijediti i određenim namirnicama, ali i tuširanjem mlakom vodom te šetnjom na svježem zraku.

Voda

Alkohol dehidrira tijelo, pa se voda svakako nalazi na prvome mjestu ove liste. Pijenje veće količine vode ublažit će glavobolju.

Voćni sok

Nakon popijene veće količine alkohola, šećera šećera u tijelu vjerovatno će se poprilično sniziti povlačeći sa sobom i cijeli niz simptoma mahmurluka. Stoga posegnite za čašom voćnog soka. Osim što će vam vratiti potrebnu količinu prirodnog šećera, zamijenit će elektrolite koje ste izgubili te organizmu dati i dozu vitamina. Sok od jabuke ili brusnice bolji je izbor od soka narandže zbog nižeg nivoa kiselosti.

Kiseli krastavci

Poveća količina alkohola prazni zalihe vitamina, minerala i soli u tijelu, a upravo su kiseli krastavci bogati hranjivim tvarima, uključujući vitamin A, željezo, kalij, vitamin K, kalcij i magnezij. Stoga, iako zvuči malo čudno, upravo vam kiseli krastavci mogu pomoći da pobijedite mahmurluk.

Konzervirana tuna

Možda malo čudan izbor, no mineralima bogata hrana, baš poput konzervirane tunjevine, nadomjestit će potrošene hranjive tvari u tijelu čiji manjak uzrokuje pojavu mahmurluka.

Banane

Što ste više alkohola popili, to je vaše tijelo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalija. Nedostatak kalija izaziva osjećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnina.

Hljeb od cjelovitih žitarica

Nakon novogodišnje zabave dobro će vam doći i pokoja kriška hljeba od cjelovitih žitarica. Osim što će vam odgovarati, žitarice u hljebu dobar su izvor detoksirajućeg vitamina B, kao i esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne jetri kako bi se regenerirala.

Grah

Grah je veliki izvor vlakana i folne kiseline, kao i proteina koji pomažu tijelu da se oporave. Prilikom pripremanja, smanjite inače uobičajenu količinu soli, a grah na tostu odličan je izbor obroka u ovom slučaju.

Smeđa riža

Smeđa riža još je jedan odličan izvor ugljikohidrata, a naročito je bogata B vitaminom i proteinima.

Jaja

Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mahmurluka. Na to tijelo reagira proizvodnjom protivaktivnog hemijskog spoja, koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina, koji je sadržan u glutationu, što će tijelu pomoći da očisti preostale toksine.

Čaj od nane

Čaj od nane pomoći će pri smirivanju probave, ublažavanju napetosti i nadutosti i ostalih neugodnosti u želucu. Osim toga, ubrzat će detoksikacijski proces.

Čaj od kamilice

Ako želite smiriti nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za kutijicom čaja od kamilice. U šoljicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomaže kod mahmurluka.

Špinat

Jedna od najboljih namirnica u slučaju mahmurluka je špinat. On sadrži sve što vam je prijeko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive tvari koje liječe ovo stanje.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, tvari koje i samo tijelo proizvodi kako bi se oslobodilo toksina. Paradajz možete jesti svjež ili pripremiti zdravi sok.

Šparoge

Osim što pomažu u postizanju ravnog trbuha, šparoge su odlične i prilikom liječenja mahmurluka. Naime, ovo povrće prepuno je aminokiselina i antioksidansa.

Mljevena crvena paprika

Mljevena i ljutkasta crvena paprika je prirodni analgetik, tako da bi vam ovaj začin mogao postati poprilično dobar saveznik u borbi protiv mahmurluka, tačnije glavobolje. Naime, ljute namirnice pokreću metabolizam, a samim tim i prirodno detoksikacijski proces tijela.

Mrkva

Svo korjenasto povrće jarkih boja obiluje detoksikacijskim vitaminima i mineralima, kao i prirodnim šećerima.

Limeta

Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mahmurluka. Probajte popiti dvije kašičice svježe iscijeđenog soka od limete ili pak nekoliko kapi tog soka dodajte u kašiku meda. Razliku ćete odmah uočiti, posebno ako to napravite čim se probudite.

Jabuke

Pojesti jabuku na prazan želudac još je jedan trik u liječenju mahmurluka. Naime, jabuke sadrže antioksidanse, voćne šećere i minerale poput magnezija koji ubrzavaju prirodni proces detoksikacije tijela.

Tuširanje i šetnja

Osim određenim namirnicama, mahmurluk se uspješno liječi i tuširanjem mlakom vodom te šetnjom na svježem zraku.Tablete protiv glavobolje mogu uzeti samo oni sa zdravim želucem, dok će teško pasti na osjetljivi, uz to još i nadraženi želudac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.