open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Beogradu
Proces bi mogao trajati deset mjeseci: Hoće li Srbija početi sa proizvodnjom vakcine Sputnik V
Ekspertski razgovori Srbije i Rusije o mogućnosti proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V u Srbiji će početi u petak, 12. februara u Institutu za vakcine Torlak, a procjene Srbije su da bi za pun ciklus proizvodnje te vakcine bilo potrebno devet do deset mjeseci, izjavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
11.02.2021. u 17:00
get url
text

On je to rekao nakon sastanka sa delegacijom iz Rusije koja je stigla u Beograd, a u kojoj su predstavnici Ministarstva industrije Rusije, Fonda direktnih investicija i ruske Agencije za lijekove.

Popović je podsjetio i da je poslije razgovora dvojice predsjednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina dogovoreno da se vide mogućnosti da se što prije započne proizvodnja vakcine Sputnik V u Srbiji, koja bi se kasnije distribuirala u regionu, ali i Evropi.

- Sutra će početi ekspertski razgovori na Institutu Torlak. Ono što mi u Srbiji ocjenjujemo je da za prvu fazu koja bi uključivala transport supstance neophodne za prozvodnju vakcine, za punjenje vakcine, njeno pakovanje i distribuciju postoje tehnološke mogućnosti i da bi ta faza, po procjenama ruskih stručnjaka, mogla da traje od dva do tri meseca, a za pun ciklus proizvodnje bi trebalo vjerovatno od devet do deset meseci - kazao je Popović novinarima u Palati Srbija.

Kako je naveo, tako bi Srbija bila prva zemlja u Evropi koja bi proizvodila vakcinu u svojoj zemlji.

Prema njegovim riječima, već sedam evropskih zemalja, među kojima Nemačka, Austrija, Češka i Mađarska izrazilo je želju da počne proizvodnja vakcine u Srbiji.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko izrazio je zadovoljstvo, jer je današnji sastanak upoznavanja bio veoma sadržajan.

- Otvara se nova faza saradnje ispitivanjem mogućnosti proizvodnje vakcine Sputnik V ovdje u Srbiji i proizvodnja će osigurati da Srbija postane proizvođač i za zemlje u regionu, pa i šire u Evropi - naveo je.

Direktorica Instituta za virusologiju, vakcine i serum Torlak Vera Stoiljković kazala je da će sutra sastanci biti održani u Institutu te da Torlak posjeduje tehnologiju, znanje i stručnjake za čitav proces.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.