open-navfaktor-logo
search
Albanija
Proces Brdo-Brioni u Tirani: Jačanjem saradnje stvarati uvjete za više investicija
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je samit ocijenila konstruktivnim i dobrim načinom za raspravu
09.05.2019. u 16:02
get url
text

Samit procesa Brdo-Brioni okupio je danas u Tirani lidere zemalja regiona s ciljem da se prenese politička poruka o težnji zemalja regiona da se integrišu u Evropsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Na samitu organizovanom pod patronatom predsjednika Albanije Ilira Mete, učestvovali su predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsednik Slovenije Borut Pahor.

Događaju su prisustvovali predsjednik Poljske Andrzej Duda i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini. Odlazeći predsjednik Sjeverne Makedonije Gjorge Ivanov nije došao na Samit, ali je poslao pisanu poruku. 

Na konferenciji za novinare po okonačnju Samita, Meta, Grabar-Kitarović, Pahor i Duda govorili su o procesu integracije zemalja regiona u Evropsku uniju i regionalnoj saradnji. Meta je rekao da su razgovori na Samitu bili otvoreni, intenzivni i u duhu razumijevanja. Dodao je da su naglasili potrebu za jačanjem i intenziviranjem regionalne saradnje "fokusirajući se na neophodnost pronalaženja rešenja za preostala pitanja među zemljama regiona". 

Što se tiče dijaloga između Kosova i Srbije, predsjednik Albanije je rekao da su učesnici samita "ohrabrili strane, uz pomoć Evropske komisije, da se koncentrišu na postizanje primenljivog i pravnoobavezujućeg sporazuma što je prije moguće".

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je Samit ocijenila konstruktivnim i dobrim načinom za raspravu. 

-Proces Brdo-Brijuni ima svoja vrata otvorena i nastaviće da posvećuje posebnu pažnju ovom dijelu Evrope, a ja bih voljela vidjeti uključivanje i konsolidaciju zemalja regiona u Evropsku uniju. Potvrđujem našu predanost da zemlje Jugoistočne Europe uđu u Evropsku uniju. Ovaj proces bi trebao biti katalizator za uključivanje zemalja zapadnog Balkana u strategije proširenja, za rješavanje otvorenih problema u cilju postizanja punopravnog članstva  - rekla je predsjednica Hrvatske. 

Govoreći o procesu evropskih integracija balkanskih zemalja, ona je naglasila da će pregovori početi sa Sjevernom Makedonijom, ali i sa Albanijom. 

-Hrvatska će podržati otvaranje pregovora i mi ćemo nastaviti argumentirati potrebu za poboljšanjem procesa. Želimo da Bosna i Hercegovina što je prije moguće bude zemlja kandidat i želimo liberalizaciju viznog režima za Kosovo što je prije moguće - kazala je Grabar-Kitarović.

Slovenački predsjednik Pahor je rekao da su na sastanku otvoreno razgovarali o pitanjima i raspravljali o njima na veoma prijateljski način.

"Nakon evropskih izbora i nakon izbora nove Komisije, vrijeme je da Brisel pogleda proces proširenja zapadnog Balkana na drugi način: Komisija, Parlament, cijela Evropska unija trebaju pred svojim očima imati opštu panoramu regije - rekao je Pahor.

Poljski predsjednik Duda rekao je da se razgovaralo o stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, ali i o putu ka članstvu u EU.

Proces Brdo-Brioni je regionalna inicijativa uspostavljena 2010. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.