open-navfaktor-logo
search
Pismena potvrda
Pročitajte kako je Predsjedništvo SDP-a obrazložilo odluku o isključenju Edina Delića
Ovu odluku treba potvrditi Glavni odbor SDP-a
02.08.2019. u 09:33
get url
text
Edin Delić

Bivši kandidat za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Edin Delić dobio je i pismenu potvrdu odluke Predsjedništva te stranke o njegovom isključenju.

U odluci, koja je donesena na sjednici održanoj 25. jula 2019. godine, navodi se kako je Delićevo djelovanje "nanijelo značajnu štetu djelovanju i ugledu SDP-a".

- Protivno odlukama organa partije nakon raspuštanja organa, Delić je javno u medijima više puta izjavio kako kreće u formiranje novog političkog subjekta. Takvim djelovanjem je nesumnjivo prekršio odredbe Statuta SDP-a, koji uz prava propisuje i obaveze članova SDP-a, a to između ostalog podrazumijeva i pridržavanje Statuta i Programa SDP-a, provođenje odluka organa SDP-a te da svojim djelovanjem čuva i jača ugled SDP-a – navodi se u odluci.

Ovu odluku treba potvrditi Glavni odbor SDP-a. Podsjećanja radi, pored Delića, iz stranke je isključen i donedavni predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić te nekoliko zastupnika i novoimenovanih ministara te stranke.

S druge strane, taj potez rukovodstva SDP-a rezultirao je masovnim izlaskom velikog broja članova te stranke u Tuzlanskom kantonu, koji su u međuvremenu formirali novu političku opciju Socijaldemokrati BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.