open-navfaktor-logo
search
Prognoziraju im rast
Procjene MMF-a: Pandemija koronavirusa najmanje će ekonomski pogoditi Kinu
Pandemija koronavirusa uzrokuje širu i veću štetu ekonomskoj aktivnosti nego što se prije mislilo, objavio je u srijedu Međunarodni monetarni fond.
24.06.2020. u 16:15
get url
text

MMF je objavio da će se globalna proizvodnja smanjiti za 4,9 posto, što predstavlja puno više nego smanjenje od tri posto u aprilu.

Oporavak u 2021. godini takođe će biti slabiji, s prognozom globalnog rasta od 5,4 posto za godinu dana u odnosu na 5,8 posto na osnovu aprilske prognoze.

Iako su se mnoge ekonomije počele ponovo otvarati, MMF tvrdi da će jedinstvene karakteristike mjera izolacije i fizičke distance negativno uticati i na investicije i na potrošnju.

Napredne ekonomije posebno su teško pogođene. Očekuje se da će se američka proizvodnja smanjiti za osam posto, a ona u eurozoni za 10,2 posto u 2020. godini, što je za više od dva postotna boda lošije od aprilske prognoze, objavio je MMF.

Latinoameričke ekonomije, gdje broj zaraza i dalje raste, zabilježile su veće ekonomske padove, a očekuje se da će se ekonomija Brazila smanjiti za 9,1 posto, Meksika za 10,5 posto i Argentine za 9,9 posto u 2020. godini.

Kina, gdje su se preduzeća počela ponovo otvarati u aprilu i gdje su nove infekcije minimalne, jedina je od većih ekonomija za koju se očekuje u 2020. pozitivan rast, a sad se prognozira rast od jedan posto u poređenju s 1,2 posto prema aprilskoj prognozi.

MMF navodi da će biti potrebno više političkih aktivnosti vlada i centralnih banaka kako bi se podržala radna mjesta i preduzeća da bi se ograničila daljnja šteta i ubrzala faza oporavka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.