open-navfaktor-logo
search
Optužen zbog malverzacija
Procurio snimak bivšeg direktora iz Banovića: Obnažen u razgovoru s korisnicom usluga Centra za socijalni rad
Na društvenoj mreži Twitter pojavio se snimak na kojem je, prema tvrdnjama autora objave, prikazan bivši direktor Centra za socijalni rad Banovići Nevzet Tufekčić (PDA), dok obnažen razgovara s jednom korisnicom usluga spomenute ustanove.
11.08.2022. u 14:03
get url
text
Screenshot snimka s Twittera

Nezvanično saznajemo da je ono što je obajavljeno na Twitteru samo dio dužeg snimka od 40-ak minuta, koji već godinu i po kruži Banovićima. Upućeni nam kažu da je na snimku zaista Tufekčić, a da se sve dešava u službenima prostorijama, tačnije arhivi Centra za socijalni rad Banovići, čiji je Tufekčić još zaposlenik.

- Svi imamo pravo na privatnost i šta neko radi u svojoj kući u slobodno vrijeme ne treba nikoga da zanima. Međutim, problem je što se u ovom slučaju ne radi o slobodnom vremenu, niti o vlastitoj kući. Ovdje se tokom radnog vremena i u službenim prostorijama trguje pravom na jednokratnu novčanu pomoć na način koji ste mogli da vidite na spomenutom snimku - kaže nam direktorica Centra za socijalni rad Banovići Merima Numanović.

Kaka saznajemo, Tufekčić je s pozicije direktora smijenjen jer mu nije usvojen izvještaj o radu, ali i zbog toga što ima optužnicu za zloupotrebu položaja. Taj postupak je u toku pred Općinskim sudom u Banovićima.

U optužnici se navodi da je Tufekčić sebi nezakonito povećao plaću te da je mjesečno primao 140 KM više nego što mu po zakonu pripada.

Nezakonito povećanje plaće nije jedino što je istraživano kada je Tufekčić u pitanju. Federalna uprava policije, saznaje Faktor, u oktobru prošle godine tražila je podatke o dodjelama jednokratne pomoći, kako u novcu tako i u robi, za vrijeme kada je Tufekčić bio direktor. Spomenuta optužnica za sada je jedina, ali kako saznajemo u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, krivičnih prijava u vezi s Centrom za socijalni rad u Banovićima je puno više.

Zvali smo Tufekčića za komentar onoga što je objavljeno na društvenim mrežama, ali je njegov telefon u više navrata bio isključen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.