Sarajevo

Prodaje se zgrada u kojoj se nalazi kultno kino Apolo

Objavljeno: 11.01.2019. u 12:09

Prodaju zgrade u vlasništvu  društva Forum d.d. Sarajevo u stečaju zakazao Općinski suda, a nekretnina procijenjena na 2.037.100 KM

Kultna zgrada u centru Sarajeva, u kojoj se nalazi kino Apolo, ponuđena je na prodaju.

Usmeno javno nadmetanje će se održati 30. januara u 12.30 u zgradi Općinskog suda u Sarajevu, piše BiznisInfo.

Upravo je Općinski sud zakazao prodaju  zgrade koja je u vlasništvu društva Forum d.d. Sarajevo u stečaju. Riječ je o poslovnom objektu sa kino dvoranom Apolo i zemljištem.

Nekretnina je procijenjena na 2.037.100 KM. Na prvom nadmetanju nekretnina se ne može prodati ispod polovine utvrđene vrijednosti. Kako piše BiznisInfo, na zgradu je uknjiženo nekoliko hipoteka.

Inače, pdlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, ovaj objekat je 2015. godine proglašen nacionalnim spomenikom. Sagradio je građevinski poduzetnik Albert Wetz i namjenski je bila  investirao svoj novac u izgradnju kina. Kino Apolo otvorenoje 21. aeptembra 1912. godine, i tada je sa dvoranom od 600 udobnih sjedala bilo jedno od najljepših u Europi.

Sve do kraja Drugog svjetskog rata zadržan je prvobitni naziv kina – Apolo, ali je za vrijeme Jugoslavije ono nosilo i naziv Partizan. Stari naziv Apolo vraćen je početkom agresije na BiH i kino jeradilo do početka 21. stoljeća, kada se u njemu prikazuje posljednji film i od tada ono zjapi prazno.

Izvor:   BiznisInfo

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije