open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Prof. dr. Amila Alikadić-Husović: KCUS je izložen linču, kao da su nam stavljene mete na čelo
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu izložen je javnom linču pojedinih predstavnika vlasti u Kantonu Sarajevo, kazala je prof. dr. Amila Alikadić-Husović, šefica Klinike za očne bolesti KCUS-a, gostujući u večerašnjim Vijestima u 7 Hayat televizije.
14.05.2021. u 21:55
get url
text

"Zdravstvo je jedan od bazičnih segmenata društva i ima značajan utjecaj na socijalno zdravlje i etiku, kako pojedinca, tako i cijelog društva. Ujedno, zdravstvo je kao najosjetljiviji segment pogodno za političku manipulaciju. Nažalost, u našoj zajednici, u našem kantonu, to je slučaj već niz godina. Zapitajmo se, je li takav način rješavanja problema u skladu s etikom jednog društva. Je li medijski put odraz nemoći rješavanja problema na ustaljeni, civilizacijski način. Postalo je, takoreći, normalno probleme unutar zdravstvenog sistema rješavati medijski, javno".

Dio je ovo saopćenja Ljekarske komore KS-a koje je prije nekoliko dana upućeno javnosti.

Pomenuto saopćenje koje se odnosi na zaštitu ljekarskog esnafa prokomentarisala je i prof. dr. Alikadić-Husović.

- Ljekarska komora služi da štiti interese ljekara. Mi smo nažalost dovedeni u takvu situaciju, ako mogu reći medijskog linča, i ponekad se osjećam kao da su nam svima stavljene mete na čelo. Ne znam kome je to zaista u interesu. Sigurno našem građanstvu nije. Ako se malo prisjetimo naše, ne tako davne prošlosti, dakle od vremena agresije na BiH, mi smo svi, većina nas, bili uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Bilo nam je važnije da nekog spasimo i u potpunosti poštujući Hipokratovu zakletvu, u svakoj situaciji nismo gledali ni kako se neko zove, preziva, odakle je, bilo je važno samo pomoći. Garantujem da tako i dan danas radimo – kazala je prof. dr. Alikadić-Husović.

Favoriziranje zdravstvenih ustanova

U saopćenju Ljekarske komore navedeno je kako je u Kantonu Sarajevo na sceni blaćenje jedne ustanove, a favorizovanje druge. Prof. dr. Alikadić-Husović smatra da je KCUS izložen javnom linču pojedinih predstavnika vlasti u Kantonu Sarajevo.

- Da, upravo tako, javom linču. I zaista se osjećam, ne ružno, nego je to zaista degutantno. Da svi ti ljudi, ne samo ljekari, medicinske sestre, svo zdravstveno osoblje, pomoćni radnici i radnice, svi mi koji smo nosili pacijente tokom rata, tokom korone, svi smo mi rizikovali i rizikujemo svoje živote i stavljamo tuđi život ispred svoga života – istakla je.

I pored mukotrpnog rada svih uposlenika, takvi stavovi koji se fabrikuju javnosti, dodatno otežavaju rad KCUS-a.

- Vi kada saznate da vaš kolega koji je bio u direktnom kontaktu sa covid-pacijentima, a svi smo bili u kontaktu i i dalje pružamo sve oblike sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, samo saznate ujutru da je taj kolega preselio ili preminuo, pa sljedeći, pa sljedeći. I sada, treba da nas ubijaju na ovaj način. To je zaista strašno. Ne znam kakav im je cilj. Mi smo sve vrijeme ove pandemije, od 31. januara kada je zasjedao i napravljen Krizni štab KCUS-a, u jednom posebnom stanju rada, i do oktobra 2020. godine, bili jedina zdravstvena ustanova na nivou Kantona Sarajevo koja je primala i zbrinjavala sve oblike zaraženih covid-pacijenata. Što znači da je morala biti i smrtnost kod nas, jer smo jedini radili sa takvim ljudima. Ako bi gledali tako, dom zdravlja nije primio niti jednog pacijenta, naravno kod njih je smrtnost nula, što znači da dom zdravlja najbolje radi ako bismo išli tom analogijom. Međutim, mi smo imali tako perfektno organizovan Klinički centar, napravili smo covid-odjeljenja, isturene punktove, trijažne centre i uz sve to radili program sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Apsolutno niko nije ispaštao – naglasila je prof. dr. Alikadić-Husović.

Na KCUS-u se dnevno uradi preko 90 operativnih zahvata u općoj anesteziji i preko 45 ambulantnih operativnih zahvata.

- Naprimjer, kroz Klinički centar je mikrobiologija pružila 120.275 standardnih usluga. U centralnom laboratoriju KCUS-a je za godinu urađeno 2.697.988 dijagnostičkih analiza, od čega 168.332 za covid-pacijente. Ovo su samo podaci iz prošle godine - dodala je prof. dr. Alikadić-Husović.

Ona kaže da je interesantan podatak da je generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, preuzela ovu ustanovu sa dugom od preko 140 miliona konvertibilnih maraka.

- I onda kažu neki, "pa nije ni važno hoće li biti nešto u plusu ili u minusu, nije to preduzeće". Naravno da nije preduzeće, radi se o ljudskim životima, još je važnije od preduzeća. Ali, zašto je došlo do tog duga? Zato što se nosio materijal, zato što se nije dobro organizovalo. Naprimjer, plaćeno je samo preko četiri miliona KM odštete doktorima Klinike za ortopediju zato što im nije bila dobro obračunavana plaća ili zato što je nečiji brat sklapao sa svojim bratom koji je bio u poziciji direktora, ugovor o savjetovanju, gdje je po jednoj konsultaciji mu izdvajao po 600 KM. To isto tako treba javnost da zna – istakla je.

Anesteziolozi nisu tražili pomoć

Iz Ljekarske komore tvrde kako 13 anesteziologa, koji su napustili KCUS, nikada nije tražilo nikakvu pomoć od njih.

- To je bila zaista malo čudna situacija, da se ništa o tome nije govorilo. Dakle, niko se od njih nije žalio Sindikatu, ali ni Ljekarskoj komori. To je zaista napravljeno onako šutke i liči baš na to da je vrlo planski i sistematski napravljeno.

Prof. dr. Amila Alikadić-Husović je naglasila da su svi ljekari svoje živote rizikovali pružajući pomoć pacijetima i da je zaista morbidno da bi neko mogao pomisliti da neko namjerno ubija pacijenta.

Kada je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, prof. dr. Alikadić-Husović je istakla da se u Kantonu Sarajevo uveliko smanjuje broj novozaraženih koronavirusom.

- Mislim da je danas prvi dan da nismo imali nijedan smrtni slučaj. Mi sasvim normalno možemo da radimo i da funkcionišemo – kazala je, između ostalog, šefica Klinike za očne bolesti KCUS-a, gostujući u večerašnjim Vijestima u 7.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.