open-navfaktor-logo
search
Najbolja vježba
Prof. dr. Edin Mirvić: Plivanje čuva srce, sprečava dijabetes, oblikuje tijelo, oslobađa od stresa
Kod djece koja su kao dojenčad preboljela rahitis i kod kojih su ostali znakovi ovog oboljenja, poput kokošijih grudi i iskrivljenja rebara, plivanje doprinosi jačanju grudnih mišića
30.06.2019. u 08:05
get url
text

Plivanje je vrsta rekreacije sa izuzetno pozitivnim učincima na zdravlje. Mnogima omiljena ljetna aktivnost, ujedno je i jedna od najzdravijih.

Prema riječima prof. dr. Edina Mirvića, profesora plivanja i vaterpola na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, samo nekoliko sati nakon plivanja, osoba osjeća veću snagu, fleksibilnost i mišićnu izdržljivost.

Edin Mirvić

- Tjelesna aktivnost u vodi jača i oblikuje tijelo, oplemenjuje duh, sprečava mnoge bolesti, kao što su kardiovaskularne smetnje, dijabetes, čuva pluća, umiruje i rješava nas stresa. Ljekari su najveći zagovornici zdravstvenih prednosti plivanja i jedinstveni su u stavu da čitav niz urođenih i stečenih tjelesnih deformiteta čovjek može djelimično, a neke čak i potpuno ukloniti upravo ovim vidom rekreacije. Tako, primjera radi, kod skolioza (iskrivljenja kičme u frontalnoj ravni), plivanje je prava terapija. Kod djece koja su kao dojenčad preboljela rahitis, i kod kojih su ostali znakovi ovog oboljenja, poput kokošijih grudi i iskrivljenja rebara, plivanje doprinosi jačanju grudnih mišića, što uzrokuje potpuni nestanak tih deformiteta. To govorim iz vlastitog iskustva jer sam kao dijete imao kokošije grudi, ali sam se toga riješio zahvaljujući plivanju - ističe Mirvić.

Zbog blagotvornog učinka na zdravlje, plivanje se preporučuje svim uzrastima, od novorođenčeta, kada se najlakše pliva, pa do duboke starosti, zavisno od zdravstvenog stanja, indikacija i kontraindikacija.

- Djeca bi trebala plivati zbog blagotvornog utjecaja na skladan rast, razvoj i jačanje organizma u cjelini. Kod odraslih i starijih osoba plivanje je odlično za prevenciju bolesti, kao i liječenje, rehabilitaciju, održavanje i povećavanje radne i zdravstvene sposobnosti. Pošto se plivanjem podjednako aktiviraju svi mišići, ovaj oblik tjelesne aktivnosti od neprocjenjive je važnosti za pravilno oblikovanje tijela - kaže Mirvić.

Postoje četiri tehnike plivanja - kraul, prsna, leđna i delfin i svaka od njih podjednako je, napominje Mirvić, važna za razvoj muskulature.

- Djeca najlakše savladaju kraul i leđnu tehniku. Njih bi preporučio svima koji tek kreću sa učenjem plivanja, da ih prvo savladaju, a onda prsnu i najljepšu među njima - delfin tehniku. Kako bi se osjetile blagodati ovog vida rekreacije, sedmično bi trebalo trenirati barem tri puta po sat i po sa licenciranim trenerom koji će osobu jedini naučiti kako se ponašati u vodi, kako ne bi ugrozila svoje, ali i zdravlje drugih plivača i kako bi na najbolji način savladala sve tehnike - dodaje Mirvić i u nastavku otkriva najvažnije prednosti plivanja za zdravlje:

Odličan način da smršate

- Za samo sat plivanja izgubit ćete najmanje 450 kalorija, a za nekoliko mjeseci bavljenja ovom rekreacijom izgubit ćete sve suvišne kilograme, oblikovati i zategnuti tijelo.

Čuvate srce, sprečava dijabetes tipa 2

- Istraživanja su dokazala da plivanje jača srčane mišiće, smanjuje nivo šećera u krvi i time reducira mogućnost od dobijanja dijabetesa tipa 2.

Čuva zdravlje pluća

- Redovno plivanje jača kapacitet pluća, a time se kroz tijelo bolje provodi kisik. Mnoge do sada provedene studije utvrdile su da oni koji imaju slabiji kapacitet pluća češće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti.

Kontrolira astmu

- Voda je gušća od zraka, pa pluća, dok osoba pliva, rade jače kako bi opskrbila krv sa dovoljnom količinom kisika. Time se ublažavaju simptomi astme.

Aerobna vježba prilagođena svakom uzrastu

- Djeca već od najranijeg uzrasta mogu početi sa plivanjem, ali i starije osobe, pa čak i one koje imaju problema sa artritisom te mišićno-koštana ograničenja. Tokom boravka u vodi ne vrši se nikakav pritisak na zglobove, pa je plivanje odličan izbor za sve, bez obzira na godine života, kilažu i pokretljivost.

Smiruje i oslobađa od stresa

- Studije su dokazale da boravak pored vode ima isti učinak kao i meditacija, jer opušta i smiruje tijelo, a time i rješava organizam od stresa nakupljenog tokom dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.