open-navfaktor-logo
search
KCUS i slučaj Memić
Prof. dr. Izetbegović o Alisi Mutap: Tužilac je naredio formiranje tima vještaka, a oni svoj nalaz šalju Tužilaštvu
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dobio je naredbu Tužilaštva Kantona Sarajevo da formira tim vještaka u slučaju Alise Mutap, djevojke koja je u noći kada je Dženan Memić zadobio teške povrede, bila s njim na Ilidži u Velikoj aleji, pojasnila je to prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a. Smrt mladića predmet je istraga pravosudnih organa od februara 2016. godine. 
15.02.2021. u 09:02
get url
text

Otac stradalog mladića, Muriz Memić, u vezi s vještačenjem navodne amnezije Alise Mutap u javnosti je spominjao Klinički centar i prof. dr. Sebiju Izetbegović, generalnu direktoricu KCUS-a tvrdeći da je "mijenjala tim vještaka". 

Izetbegović je u programu TV Hayat govorila o ovoj temi. 

- KCUS sa Tužilaštvom sarađuje po zahtjevu Tužilaštva. Tu radi ogroman broj ljudi koji su vještaci Tužilaštva ili sudski vještaci koji se za to educiraju. To su uglavnom izvrsni specijalisti svoje struke. Nakon toga budu testirani, i ako zadovolje na testu polažu zakletvu da će stručno, nepristrasno, korektno svjedočiti. Onda oni ulaze na listu sudskih vještaka. Po nalogu Tužilaštva ili suda oni budu pozivani. Ja kao direktorica ne znam kojem vještačenju trebaju prisustvovati. Njihova je obaveza da me obavjeste, da dobiju slobodan dan da odu na vještačenje – rekla je. 

U konkretnom slučaju Alise Mutap vještačenje je nekoliko puta radilo Tužilaštvo, ali je u jednom trenutku zatraženo vještačenje tima ljekara iz KCUS-a. 

VEZANI TEKST - Godine istraga, suđenja, politike...: Nova "slijepa ulica" u Tužilaštvu BiH ili konačni odgovor na pitanje o smrti Dženana Memića?

- Dobila sam naredbu kantonalnog tužioca u kojoj je od mene izričito zahtjevano da formiram tim stručnjaka koji će izvršiti analizu snimaka kompjuterizirane tomografije osobe iz tog procesa. Oni bi onda morali poslati tužilaštvu mišljenje. To je bilo nakon, mislim dva vještačenja, koje je izvršilo Tužilaštvo – kazala je Izetbegović.

Na pitanje zašto se ne prozivaju imena vještaka već njeno ime, Izetbegović je rekla da je to zato što se njeno ime sada u svemu proziva.

- Gdje god se nešto dešava spominje se moje ime. Situacija se stalno politizira. Uz moje ime stalno se spominje SDA, što u principu ne bi trebalo da bude. Ja sam primarno direktorica KCUS-a i radim svoj posao korektno i profesionalno –  kazala je Izetbegović.

U vezi s prozivkama o tome kakav je tretman Dženan Memić imao u KCUS-u tokom liječenja, Izetbegović je odgovorila da je taj slučaj bio aktuelan mjesec dana nakon što je ona imenovana za direktoricu.

- Ja sam došla 8. januara. Taj pacijent bio je primljen, koliko se sjećam, 9. februara 2016. godine. On je tretiran kroz Kliniku urgentne medicine, gdje hitna pomoć dovede sve povrijeđene pacijente. Odatle je odmah premješten na Kliniku za neurohirurgiju jer je imao povrede glave. Operiran je u operacionoj sali neurohirurgije. Nakon toga je sve vrijeme, do smrti, proveo na intenzivnoj njezi – pojasnila je Izetbegović.

Kazala je da o slučaju nema nikakva posebna saznanja, jer nema nikakvu posebnu ulogu u svemu tome.

- Ja sam ginekolog i ne mogu vještačiti takve slučajeve. Jedino što znam da sam dobila naredbu od Tužilaštva da formiram komisiju za vještačenje, i po njoj sam morala postupiti. Kada se dobije naredba Tužilaštva nema prostora za razgovor niti za bilo kakve druge postupke osim da postupite po zakonu Tužilaštva - rekla je.

S obzirom na to da je Muriz Memić izrazio je želju da razgovara s njom, kratko je odgovorila na pitanje hoće li pristati na to:

- Naravno, apsolutno.

Memiće je sinoć nakon gostovanja direktorice KCUS-a na televiziji njen potvrdan odgovor da želi razgovarati s njim protumačio kao pristanak na TV sučeljavanje. 

VEZANI TEKST - Žalosno je da ste dopustili da Vašim bolom manipuliraju

- Zahvaljujem se prof. dr. Izetbegović što je evo nakon pet godina od ubistva moga sina, večeras izjavila kako pristaje da sjednemo lice u lice pred kamerama. Ja je ovim putem pozivam u emisiju kod Senada Hadžifejzovića na Face TV-u, u petak 19.02. u 18:45h - naveo je na Facebook stranici "Pravda za Dženana Memića".

Klinički centar je i 2018. godine nakon sličnih insinuacija o tome da je menadžment KCUS-a "mijenjao tim vještaka" dao saopćenje u kojem je pojašnjeno da se ne radi o bilo kakvom svojevoljnom mijenjanju tima, nego da je po naređenju Tužilaštva formiran tim koji je vještačio zdravstveno stanje Alise Mutap, tačnije dao svoje mišljenje da li ona ima amneziju ili ne.

Vještaci koji rade na sličnim predmetima svoj izvještaj dostavljaju Tužilaštvu i svoj nalaz samostalno brane pred postupajućim sudijom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.