open-navfaktor-logo
search
Okrugli sto
Prof. dr. Izetbegović: Reforma zdravstva omogućit će kratak i efikasan put pacijenta
Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, pojasnila da pacijenti nepotrebno mnogo lutaju u svom liječenju, od klinike do klinike, od jednog doma zdravlja do drugog
09.05.2019. u 09:04
get url
text

Disciplina za nauku i nastavu KCUS-a i Komisija za poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga KCUS-a organizirali su Okrugli sto "Implementacija Politika i procedura – put pacijenta u sistemu zdravstvene zaštite".

Prema riječima Amera Ovčine, predsjednika Komisije za kvalitet KCUS-a, ciljevi okruglog stola su uspostava intersektorske saradnje na nivou Kantona Sarajevo, razvoj komunikacijske mreže kvaliteta između zdravstvenih ustanova, Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja u Kantonu Sarajevo.

-Očekujemo da potaknemo diskusije za najadekvatniji način definisanja puta pacijenta u sistemu zdravstvene zaštite. Također, želimo podsjetiti sve zdravstvene ustanove na poštivanje zakonskih i podzakonskih propisa u vezi s pružanjem usluga na sva tri nivoa zdravstvene zaštite. Smatramo da je neophodno  uspostaviti standardizirane dokumente kvaliteta kojima se definiše put pacijenta i način pružanja zdravstvenih usluga. Na ovaj način bi se olakšao i način finansiranja zdravstvenih usluga od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja - naglasio je Ovčina.

Prof. dr Amela Begić, šefica Klinike za nuklearnu medicinu i endokrinologiju, ističe da dokument put pacijenta trebaju slijediti svi zdravstveni radnici.

-Taj dokument je ključ daljnjeg uspjeha postojanja zdravstvenog sistema koji treba da parira sa kvalitetom stručnjaka koje ima ova država i svim razvijenim zapadno evropskim zemljama. Put pacijenta jeste knjiga vodilja zdravstvenim radnicima i istovremeno olakšavajući proces svi pacijentima - naglasila je prof. dr. Begić.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, pojasnila da pacijenti nepotrebno mnogo lutaju u svom liječenju,  od klinike do klinike, od jednog doma zdravlja do drugog.

-Moramo spriječiti da bolesnici gube vrijeme i novac u svom liječenju, te da teško dolaze do svoje dijagnoze, a osigurati da njihov put do dijagnoze kao i proces liječenja bude što kraći i efikasniji. Kraći put u dijagnostici olakšat će i poboljšati rezultate procesa liječenja, ali će znatno smanjiti i ogromne troškove koji nastaju nepotrebnim multipliciranjem identičnih usluga. Naš zajednički cilj treba biti reforma zdravstvenog sistema, a njeni benefiti su mnogi. Reforma će najprije definisati određivanje puta pacijenta, odnosno na koji način se pacijent kreće kroz sistem zdravstva - kazala je prof. dr. Izetbegović.

Dodala je da ako se reforma sprovede pacijent više neće morati tragati za uslugom koju treba, nego će već unaprijed znati u koju ustanovu i kojem ljekaru da se obrati, saopćio je KCUS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.