Prof. dr. Naima Arslanagić: Šta raditi ukoliko vam se na licu pojavi crvenilo

Objavljeno: 29.10.17 u 20:07

Najčešće oboljenje lokalizirano na koži lica žena starijih od dvadeset godina, odmah iza vulgarnih akni i rozacee, je tzv. centrofacijalni dermatitis. Radi se o upalnom oboljenju kože čiji nastanak u dermatologiji još nije poznat, piše portal Coolstyle.

Oboljenje je dobilo takav naziv jer su promjene najčešće lokalizirane u okolini usana, nosa i očiju.

Svrbež, pečenje, žarenje

Centrofacijalni dermatitis često se javlja kod onih koji imaju seboroični dermatitis lica ili rozaceu, pa ih liječe lokalnom primjenom kortikosteroida. Zadovoljne dobrim, brzim efektom takve osobe nastavljaju dalje koristiti terapiju kortikosteroidima. U toku lokalne primjene koža se tanji, a kada se prestane sa primjenom terapije centrofacijalni dermatitis bukne.

Terapija liječenja nije ni jednostavna ni brza. Naravno, to je ono što najčešće razočara osobu sa centrofacijalnim dermatitisom, zbog toga što se radi o koži lica i što promjene, ne samo da su estetski neugledne, već prave istinske subjektivne simptome svrbeža, žarenja i pečenja. Liječenje otprilike traje od tri do šest mjeseci.

Uz pomoć savremene tehnologije i liječenja primjenom određenih aparata, tretman traje znatno kraće.
Valja naglasiti da, i kod primjene konzervativnog, ali i aparativnog liječenja, potrebno je ispitati razloge nastanka bolesti.

Prije svega važno je ispitati koji od ranije navedenih momenata je mogući uzrok nastanka centrofacijalnog dermatitisa. Ako se laboratorijskim pretragama otkrije određeni poremećaj, treba ga ciljano liječiti.

Obloge, masti, puder

Inače terapija centrofacijalnog dermatitisa provodi se stavljanjem obloga, epitelizacionim mastima i tečnim puderom sa aktivnom supstancom koji, slično kao i obloge, smanjuje upalu. Ukoliko su prisutne papulopustule, sistemski se uključuju tertraciklinski preparati.

Važno je na kraju shvatiti da lokalno primijenjeni fluorirani kortikosteroidni preparati u liječenju centrofacijalnog dermatitisa, iako prividno uzrokuju brzi efekt, stvaraju odličan teren za ponovno razbuktavanje bolesti u puno jačem i težem obliku.

Da zaključimo, ukoliko vam se na licu se pojave crvenilo ili bubuljice sa gnojanicama nikako ih na svoju ruku nemojte mazati kortikosteroidnim preparatima.

Piše prof. dr. Naima Arslanagić, specijalist dermatovenerolog i alergolog