Prof. dr. Naima Arslanagić za Faktor: Imate psorijazu, evo šta jesti, a šta izbjegavati

Psorijaza je hronično i neizlječivo oboljenje.

Manifestira se crvenom, perutavom kožom na svim dijelovima tijela. Najčešće zahvata vlasište glave, laktove, koljena i područje donjeg dijela leđa. Oboljenjem su zahvaćeni i mali zglobovi šaka te stopala.

Nema usuglašenog objašnjenja zašto se psorijaza kod nekih osoba povuče, pa nakon nekog vremena, ponovno razbukta.

Još nisu razjašnjeni uzroci

Bolest je stara koliko i čovječanstvo, ali još nisu razjašnjeni uzroci njenog pojavljivanja. Međutim, nasljeđe igra veliku ulogu u nastanku.

Sklone su joj sve dobne grupe i rase. Ipak, činjenica je da se psorijaza iznimno rijetko, skoro nikako, ne pojavljuje kod Eskima, čija se prehrana uglavnom bazira na ribi. To ukazuje da način prehrane može imati značajnu ulogu u nastanku i pogoršanju psorijaze.

Isto tako, osobe koje konzumiraju alkohol, obolijevaju od težeg oblika psorijaze. Takvi ljudi sami primjećuju da, nakon što prestanu uzimati alkohol, psorijatične promjene su manje intenzivne, manje crvene, manje svrbe i manje se perutaju.

Osobe sa većom tjelesnom težinom, koja je rezultat veće zastupljenosi masnoće i šećera u prehrani, također obolijevaju od težih oblika psorijaze.

Sve ovo ukazuje da, oni koji imaju psorijazu, moraju paziti na način prehrane.

Smatra se da esencijalne masne kiseline iz ribljeg ulja mogu biti od pomoći. Beta-karoten, biljni pigment koji se nalazi u crvenom i narandžastom voću i povrću, te vitamin A povoljno djeluju kod oboljelih.

U tanjiru takvih osoba trebale bi se naći i zeljaste biljke.

Osnovni prehrambeni postulati uključuju održavanje optimalne tjelesne mase, smanjeni unos zasićenih masti i proteina, povećan unos biljne hrane, naročito svježeg voća i povrća.

Ipak, treba imati na umu, da je dijeta samo jedna od komponenti u toku procesa liječenja psorijaze. Iako je neizlječiva, sistemskom i svakodnevnom lokalnom terapijom, psorijaza se može držati pod kontrolom tako da oboljeloj osobi ne pričinjava velike teškoće.

Prženo, kiselo i začinjeno pogoršava stanje

Pretjerano začinjena, pržena, kao i sve vrste namirnica koje su obrađene fermentacijom (turšije i kisele salate) pogoršavaju psorijazu.
Studije su pokazale da su bolesnici, koji su korigirali režim prehrane, smanjili tjelesnu masu i prestali piti alkohol te imali bolje rezultate u toku liječenja psorijaze.

Takve osobe imale su duža razdoblja poboljšanja bolesti.