Profesor Phillips: Sirija će dobiti svoj "Dejton" i tri entiteta

Objavljeno: 20.03.17 u 12:00 Autor: P. Z.

Postoje značajne paralele između Sirije danas i onog što se dešavalo u Bosni 1990-ih godina, smatra profesor David L. Phillips koji ocjenjuje da će alavitska regija, kurdska regija i sunitsko-arapska regija, nakon "sirijskog dejtona" činiti sirijsku konfederaciju.

David L. Phillips i Alexander Cooley: I sukob u BiH se činio nerješivim  FOTO: Twitter
David L. Phillips i Alexander Cooley: I sukob u BiH se činio nerješivim FOTO: Twitter

Phillips je direktor Programa za izgradnju mira i pravde pri Univerzitetu Columbia i Institutu za studije iz oblasti ljudskih prava u Washingtonu. On je podsjetio da je više od 100.000 ljudi u BiH ubijeno, a nekoliko miliona raseljeno između 1991. i 1995. i da se “sukob između Bošnjaka, Hrvata i Srba činio nerješivim”.

Kao drugu paralelu profesor je povukao odnos SAD-a naglasivši da su “Amerikanci dostavili sofisticirano naoružanje bosanskoj vojsci zahvaljujući čemu su osvojili velike dijelove teritorije”.

- Uz to su zračnim napadima omogućili brojne pobjede i postavili temelj za pregovore… Uz pomoć američkog posredovanja koje je predvodio Richard Holbrooke postignut je Dejtonski sporazum – kazao je Phillips.

Tri regije, OHR, predsjedništvo...

Što se tiče Sirije, on navodi da su Amerikanci pojačali saradnju sa Kurdima i da se Washington nada da će kombinirane snage sirijskih Kurda i umjerenih arapskih milicija omogućiti pobjedu nad ISIL-om. Naveo je i da Kurdima podrška stiže iz zraka u vidu zračnih napada i dostave oružja, opreme, hrane, lijekova…

- Vojna ofanziva mora se kombinirati s diplomatskom kako bi se započeli pregovori između zaraćenih snaga. Dejtonski sporazum je očuvao teritorijalnu cjelovitost BiH dok je unutar te zemlje iscrtao granice de facto država. Baš kao što je decentralizacija unutar iste države bila u centru Dejtonskog sporazuma, tako će i sirijska budućnost biti bazirana na podjeli vlasti kroz sistem lokalne samouprave. Alavitska regija, kurdska regija i sunitsko-arapska regija će činiti sirijsku konfederaciju – smatra Phillips.

Pri tome je naveo i da bi u tom dogovoru trebalo biti sve ono što je ugrađeno i u Dejton: predsjedništvo, ravnopravno predstavljanje različitih etničkih skupina u parlamentu, poštivanje ljudskih prava, vraćanje imovine i izbjeglica, arbitražni sud, komisiju za ljudska prava, izbjeglice i raseljene te zaštitu nacionalnih spomenika, tužilaštva i sudove koji će procesuirati ratne zločine, vijeće za provedbu mira i slično, a sve obaveze bi nadgledalo Vijeće sigurnosti UN-a preko svog izaslanika, odnosno visokog predstavnika.

Uključiti i susjedne zemlje te Rusiju

Phillips smatra da se takav dogovor za Siriju može postići uz posredovanje međunarodne zajednice. I tu povlači paralelu sa BiH i navodi da Dejton ne bi bio moguć bez podrške hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i srpskog lidera Slobodana Miloševića.

- U Siriji na jednoj strani imamo režim na kojeg bi pritisak izvršili Iran i Rusija, na drugoj strani Tursku, Katar i druge zaljevske zemlje koji bi trebali izvršiti pritisak na sunitsko-arapsku stranu dok bi Amerikanci radili sa Kurdima – kazao je ovaj američki profesor.