open-navfaktor-logo
search
Vlada donijela odluku
Proglašena prirodna nesreća u cijelom kantonu: Nezapamćene poplave u USK, kiša ne prestaje padati
Kao što je jutros i najavio premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić, Kantonalna vlada je na prijedlog Štaba civilne zaštite donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Prethodno je to učinjeno u Sanskom Mostu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Velikoj Kladuši i Cazinu.
17.05.2023. u 15:13
get url
text

VEZANI TEKST - U Bosanskoj Krupi vodostaj Une najviši ikad zabilježen

- Radi zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na ugroženim područjima, Vlada Unsko-sanskog kantona zahtijeva da Kantonalni štab civilne zaštite, u skladu sa Planom zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, preuzme sve aktivnosti oko koordinacije i rukovođenja akcijama zaštite i spašavanja na ugroženom području. Također, da gradski i općinski štabovi civilne zaštite u gradovima i općinama koje su proglasili stanje prirodne nesreće u skladu sa Planovima zaštite i spašavanja gradova i općina preuzmu neposredno rukovođenje akcijama zaštite i spašavanja - navedeno je između ostalog u Odluci Vlade USK.

Ova vanredna situacija uslovljena je obilnim padavinama koje ne prestaju, a prouzrokovale su enorman rast vodostaja, izlijevanje vode iz riječnih korita, stotine poplavljenih objekata, odsječene putne komunikacije i aktivaciju klizišta.

Samo u Bihaću je poplavljeno više od 300 objekata, dok su spasilački timovi imali nekoliko intervencija i evakuacija.

VEZANI TEKST - Alarmantna situacija u bihaćkom naselju Pokoj: Mještani bez struje, grijanja, vode za piće...

 - Nažalost, u toku jučerašnjeg dana, poslijepodne, poplavljen je veliki broj objekata u Kraljama, Pokoju, Kostelima i drugim naseljima. U ulici "Dr. Irfana Ljubijankića" su se spojile rijeka Una i Klokot i izlile se na cestu, gdje je prekinuta putna komunikacija prema Kamenici. U toj ulici i Pokoju je preventivno isključena električna energija. U ovom momentu ne možemo puno učiniti kada je u pitanju voda koja je ušla u kuće, ali nastojimo pomoći na svaki drugi način. U nekoliko mjesnih zajednica bilo je zahtjeva za medicinskim intervencijama. Pokušavamo uspostaviti putnu komunikaciju tamo gdje je onemogućena ili otežana, izjavio je bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić.

Izuzetno ozbiljna situacija i dalje je u Bosanskoj Krupi, gdje je također poplavljen veliki broj stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata. Na svu sreću, vodostaj rijeke Une u ovom rejonu od jutros tek blago raste ili stagnira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.