Meterolog Nedim Sladić upozorava da najviše zabrinjava situacija koja sa srijede na četvrtak očekuje Krajinu, a to je opasna ledena kiša koja će se zadržavati na površini.

- Već večeras nama pristižu oblaci iz oblasti Mediterana koji će se kasnije širiti prema zapadu Bosne, jugozapadu, sjeverozapadu i Hercegovini. Oblačnost počinje nadirati na naša područja, s tim da treba spomenuti činjenicu da će padavine doći malo kasnije. Do ranog jutra oblačnost će zahvatiti cijelu našu zemlju donoseći padavine, uglavnom Hercegovini, a u prijepodnevnim satima i zapadnim i sjeverozapadnim područjima. U Bosni većim dijelom ostaje suho, što naročito vrijedi za Tuzlanski i manji dio Zeničko-dobojskog kantona. Čak i ovdje oko Sarajeva do kasnih poslijepodnevnih, pa i večernjih sati ne očekujemo padavine - govori nam Sladić.

Ledena kiša u Krajini i Posavini

Dodaje kako se intenzivnije padavine mogu očekivati na planinskom području kao što su Čabulja, Čvrsnica, Velež.

- U Bosni tek prema kraju dana i u večernjim satima može biti slabe i neznatne kiše. Budući da u ovakvim okolnostima sjeverni obronci planine Bjelašnice su kao prirodna barijera, ta vlaga ne dopire previše ka sjevernim područjima naše zemlje. Onda dolazimo do ključnog dijela, da u Krajini pada snijeg, s tim da kako počinje porast temperature po visini, snijeg prelazi u ledenu kišu. Stvara se opasna poledica što se svakako odražava nepovoljno na saobraćaj. Ta prehladna kiša očekuje se na području Krajine i dijela Posavine, u noći sa srijede na četvrtak - upozorava Sladić i dodaje:

"U četvrtak prehladna kiša će nastaviti padati u Krajini i jednom dijelu Posavine. U Hercegovini ponovo obilne padavine, na planinama može biti grmljavine. Očekuje se da će biti između 40 i 80 litara po kvadratnom metru, lokalno i po 110 na planinama. A u Bosni ipak nešto mirnija slika. Bit će pomalo kiše, dok suho ostaje na području Tuzlanskog kantona. Vjetar će u tom trenutku početi polako da jača, ide jugo, pa će i dnevne temperature zraka porasti između pet i 13 stepeni u Bosni, na jugu do 16 stepeni.

Kaže da će u subotu će biti pretežno oblačno.

- U noći s petka na subotu očekuju se jaki, povremeno i olujni udari juga koji će se nastaviti u subotu. Brzine bi se mogle kretati između 50 i 70 kilometara na sat, ali će se nastaviti i u toku noći sa subote na nedjelju. A u nedjelju od poslijepodnevnih prema večernjim satima vjetar bi bio u slabljenu. Važno je istaknuti da će subota biti prava proljetna. U područjima gdje jugo bude puhalo minimalne temperature mogu biti i do 15 stepeni, uglavnom su u rasponu od pet do deset, ali zato će dnevne podsjetiti na pravo proljeće. Najviše dnevna temperature, vjerovali ili ne, kretale bi se u rasponu od osam do 14 stepeni, na jugu i sjeveru čak i do 18 stepeni. U decembru je to zaista puno. U tom vrlo jakom južnom visinskom strujanju nama dolazi saharski pijesak, usisan će biti u tu ciklonu, ne u velikim količinama, ali će se primijetiti - objašnjava Sladić.

Ljudi će imati glavobolju, bit će malaksali, razdražljivi

Rezimira da se zbog ovakvih turbulencija i vremena može očekivati uključivanje meteoalarma.

- Ove sedmice u Bosni i Hercegovini je vrijeme jako dinamično. Zabrinjavajuće je da bi Sarajevo moglo uskoro doživjeti da zabilježi najkasniju pojavu sniježnog pokrivača ove sezone. Posljednji put se to dogodilo 9. decembra 2010. Ukoliko snijeg ne padne do 9. decembra onda definitivno obaramo rekord za najkasiju prvu ovosezonsku pojavu sniježnog pokrivača unazad 30 godina, ali vrlo moguće i od početka hitorijskih mjerenja u našem gradu, što je samo po sebi ekstremno i vrijedno pažnje. A naravno kada govorimo o vremenskim prilikama, ukratko da kažemo kako nas čeka pravi meteorološki lonac. I samo čekam kada će još grad pasti, pa da imamo i to zabilježeno u ovoj sedmici - govori Sladić i dodaje:

"Ovo će se baš odraziti na biometeorološke prilike koje će biti izrazito nepovoljne zbog južnog utjecaja, bit će glavobolje, razdražljivosti, dekoncentracije, malaksalosti. Svi znamo da jugo nepovoljno utječe na organizam. Nadati se da ćemo se izvući iz ove situacije što je više moguće normalno. Možemo očekivati paljenje žutog i djelomično narandžastog alarma. Zabrinjava me Krajina zbog ledene kiše, poledica, stoga apel građanima Krajine, Bihaća, dijela oko Cazina, da se paze kada budu izlazili iz svojih domova".