open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Program "11. juli u Tuzli": Kaside na Trgu slobode u čast srebreničkih šehida
Obaveza svih nas je da se ludilu negiranja najvećih zločina odupremo na svaki način, pa i umjetnošću - istakao je Ćatibušić
10.07.2019. u 22:19
get url
text
Tuzla: Prigodan program povodom 11. jula

Medžlis Islamske zajednice Tuzla organizirao je prigodan program povodom godišnjice genocida u Srebrenici, pod nazivom "11. juli u Tuzli". Građani su večeras na Trgu slobode u centru grada imali priliku poslušati prigodne kaside te dramske tekstove posvećene Srebrenici.

- Želja nam je bila da raznovrsniji način obilježimo 11. juli. Uoči dženaze željeli smo da u Tuzli, kao gradu koji je mnogo pomogao Srebreničanima, dostojno obilježimo godišnjicu genocida, jer mnogi ljudi nisu u mogućnosti otići na dženazu i u Potočarima odati počast našim šehidima - rekao je hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla.

On je istakao da je to dio naše kulture sjećanja, koju će u narednim godinama pokušati obogatiti.

Pored Medžlisa, u organiziaciji su učesvtovali Narodno pozorište Tuzla, BZK "Preporod" Tuzla, koordinacija boračkih udruženja Tuzle i Centar za kulturu Tuzla, a podršku je dao i Grad Tuzla.

- Mladi tuzlanski klumci i studentu ADU u Tuzli su izvođenjem proznih djela upotpunili program, a glumci Mirza Mujagić i Luka Spasojević izveli su odlomak iz drame "Prizori iz srebrenog vijeka" Almira Bašovića, koja je u cjelosti posvećena Srebrenici i prevedena na nekoliko svjetskih jezika - rekao je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

On je istakao da su ovakvi programi veoma važni, posebno u vrijeme kada se genocid negira i žrtve umanjuju.

- Kultura sjećanja veoma važan aspekt svakog identiteta i zbog toga je i Narodno pozorište večeras ovdje. Obaveza svih nas je da se ludilu negiranja najvećih zločina odupremo na svaki način, pa i umjetnošću - istakao je Ćatibušić.

Petnaestogodišnjakinja Amna Hasić je članica Hora mreže mladih i asocijacije žena Tuzla koji je izvedbom kasida večeras podsjetio na bosanske heroje i šehide.

- Izveli smo kompozicije "devet heroja" i "Srebrenički inferno" da bi se prisjetili Srebrenice i doprinijeli da se nikada ne zaboravi. Ja sam o tome dosta naučila od roditelja i sigurno to neću zaboraviti - rekla je Amna Hasić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.