open-navfaktor-logo
search
Vraćaju se kući
"Program razmjene iskustava 2019": Studenti iz Turske sedam dana proveli u BiH
Studenti su imali priliku posjetiti glavni grad Sarajevo, kao i Mostar, Travnik, Srebrenicu, Doboj, Goražde. Osim toga, imali su priliku obići i historijske znamenitosti ove zemlje. Studenti su obišli i informisali se o projektima restauracije historijskih spomenika u BiH koje realizira TIKA
19.07.2019. u 15:17
get url
text

Turska agencija za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA) je u periodu između 11. i 18. jula ove godine organizovala je projekat "Program razmjene iskustava 2019", u okviru kojeg je 13 studenata iz Turske boravilo u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru programa imali su različite aktivnosti u BiH, a na kraju posjete ističu kako se zadovoljni vraćaju u domovinu.

{$galerijaFotografija}

"Program razmjene iskustava" je projekat koji TIKA već treću godinu zaredom organizuje u saradnji s Direkcijom za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB), Direkcije za studentsko kreditiranje i domove (KYK), Anadolu Agency (AA), Radio-televizije Republike Turske (TRT) i Turske omladinske fondacije.

Studenti su imali priliku posjetiti glavni grad Sarajevo, kao i Mostar, Travnik, Srebrenicu, Doboj, Goražde. Osim toga, imali su priliku obići i historijske znamenitosti ove zemlje. Studenti su obišli i informisali se o projektima restauracije historijskih spomenika u BiH koje realizira TIKA.

Jedna od studentica Busra Esentur istakla je kako je ovo bilo jedno veoma lijepo iskustvo, ali i prilika da bolje upozna rad same TIKA-e. Kako je istakla, vjerovala je da će boravkom u BiH steći veoma značajna iskustva, te kako je to i uspjela.

Dodala je kako je bila u posjeti jednom staračkom domu, te kako će posjetu toj ustanovi pamtiti tokom cijelog života.

- Zaista je bilo veoma emotivno. Ljudi koji tamo borave su nam se mnogo obradovali. Jedna nana me je, kada smo kazali da dolazimo iz Turske, uzela za ruku i čvrsto drzala, Nije me željel pustiti, bilo je veoma emotivno - kazala je Esenturk.

Studentica Feyza Duzu ističe kako je impresionirana onim što TIKA radi na ovim prostorima. Dodaje također, kako joj je posebno drago što je imala priliku posjetiti šehidsko mezarje Kovači i Carevu džamiju.

Studenti su u sklopu boravka u BiH, u ponedjeljak u Parku šume prijateljstva Sarajevo, prvom izletištu takvog koncepta u BiH, prisustvovali i otvorenju Spomen šume šehidima demokratije 15. jula 2016.

Tom prilikom zasađena je 251 sadnica za šehide poginule u pokušaju puča u Turskoj 15. jula 2016. kojeg su izveli pripadnici terorističke organizacije Fetullahci.

"Program razmjene iskustava 2019": , 19.07.2019.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.