open-navfaktor-logo
search
Učinkovito sredstvo
Proizvodnja se upeterostručila: Turci svoj prepoznatljivi miris koriste kao dezinfekcijsko sredstvo protiv koronavirusa
Nestašica dezinfekcijskih sredstava na svjetskom tržištu nagnala je neke države na kreativne načine za borbu protiv koronavirusa.
09.04.2020. u 11:07
get url
text

Tako su Turci počeli kupovati i koristiti u masovnim količinama svoj prepoznatljivi miris – kolonyu, piše BBC.

Kolonya se naziva nacionalnim mirisom Turske koji se koristi u zemlji još od Otomanskog carstva. Riječ je o kolonjskoj vodi koja je obično aromatizirana mirisom ruže, citrusa ili ruzmarina, a koja se tradicionalno šprica na ruke gostiju pri ulasku u domove, hotele, bolnice, na kraju obroka u restoranima, ali i prije odlaska u džamiju ili crkvu.

S obzirom na visok postotak alkohola – čak 80 posto, učinkovito je sredstvo za dezinfekciju ruku.

Otkako je Turska zabilježila prvu zaraženu osobu od koronavirusa u martu ove godine, proizvođači kolonye otkrili su da im se prodaja upeterostručila.

Zapadnjačka sredstva za dezinfekciju ruku nisu raširena u Turskoj, pa se stanovništvo okreće poznatim metodama prevencije zaraze od opasnog virusa.

Kolonya se temelji na etanolu koji se dobija od fermentiranog ječma, grožđa ili krompira, a koji se potom miješa sa destiliranom vodom te prirodnim mirisima voća, cvijeća ili začina.

Tekućina "sazrijeva" otprilike tri sedmice prije nego što se pakuje u atraktivne staklene flašice i stavlja na tržište.

Svaki turski dom ima flašicu kolonye u svojoj dnevnoj sobi, kuhinji i kupatilu.

Od pojave koronavirusa Turci su počeli gomilati zalihe ove kolonjske vode, a neki su pokušali napraviti i svoju verziju u kućnoj radinosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.