Projekat City Guide 360: Tuzla kakvu nikada do sada nismo vidjeli

objavljeno: 16.05.2018. u 19:09

Kada na jednom mjestu sakupite 4.500 fotografija i panoramskih videozapisa dobijete najbolje urađen virtualni prikaz Tuzle, kojim se ne mogu pohvaliti ni veći gradovi sa mnogo više turističkog potencijala.

City Guide 360 napravili su članovi udruženja Fish Eye Media, a za to ima je bilo potrebno punih 20 mjeseci.

- Ono što je novo u našoj virtualnoj prezentaciji Tuzle je to što smo povezali perspektive sa zemlje i iz zraka. Vi sa jedne tačke na zemlji možete otići da pogledate tu istu tačku iz zraka i dalje nastavite pregled u kojem smjeru želite. Prvi puta smo u digitalnoj formi predstavili sve tuzlanske ulice, one su locirane na mapi i povezane sa google navigacijom. Ukoliko želite upute kako negdje stići postoji i ta opcija, koja funkcionira tako što google kupi informacije s vašeg uređaja, locira vas i daje upute kojim putem da idete - priča Denis Bašić, glavni nosilac projekta.

Tuzlu na web stranici cityguide360.ba, oni koji posjeduju googleove 3D naočale, mogu doživjeti putem virtualne stvarnosti, kao da se tu zaista nalaze. Također, moguće je pogledati video prikaze Tuzle u 4K rezoluciji, koji kombiniraju panoramske snimke iz zraka i fotografije sa zemlje.

- Postoji samo jedan sličan prikaz grada, a riječ je o Dubaiju. Dubai 360 je sličan koncept, povezan iz zraka i sa zemlje, međutim nemaju integrisane sve ulice, dešavanja u gradu... A to je ono što mi imamo. Također sve vjerske objekte smo uvrstili u njih se može virtualno ući, a klikom na pociju "i" o svakoj znamenitosti možete dobiti i neke osnovne informacije - objašnjava Bašić.

Na projektu je konstantno radilo osam ljudi, ali ih je još mnogo pružilo pomoć u realizaciji. U udruženju Fish Eye Media ne žele stati na Tuzli, a počeli su dogovori da se na sličan način virtualno predstavi i Bijeljina.

- Nadamo se širi i prema Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, gdje god se pokaže određen interes. Mi nismo izmislili virtualnu stvarnost, ali možemo napraviti da naši gradovi u njoj izgledaju što je bolje moguće -a kaže Bašić.

Pogledajte video snimak iz Tuzle pod nazivom "Religion islam", koji je samo jedna od video prezenatcija grada soli koja se može naći tokom virtualne šetnje gradom soli...