navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ambiciozni planovi

Projekat vrijedan 500 milijardi dolara: Saudijski princ pravi grad sa umjetnim mjesecom i kišom

Umjetni mjesec osvjetljavat će nebo svake večeri, a otok u stilu Jurskog parka omogućit će posjetiteljima da se druže s dinosaurima robotima

Objavljeno: 04.08.2019. u 15:16
get url
text
Neom
Neom

Prije nekoliko godina je saudijski princ Mohammed bin Salman svojim helikopterom sletio na lokaciju kraj mora na sjeverozapadu Saudijske Arabije i tada je odlučio da će na tom mjestu sagraditi novi grad.

Imao je ideju da napravi grad koji će po tehnološkim dostugnućima preteći Silicijsku dolinu, a Hollywood po zabavi te francuski rivijeru kao najpoželjnije mjesto za odmor. Tako se, zapravo, rodila ideja o izgradnji grada Neom.

Umjetni mjesec osvjetljavat će nebo svake večeri, a otok u stilu Jurskog parka omogućit će posjetiteljima da se druže s dinosaurima robotima, piše Wall Street Journal.

Među 2.300 stranica planskih dokumenata su planovi za prisilno preseljenje lokalnih plemena, stvaranje klinika za genetski inženjering ljudi i stalni nadzor. Od 2017. godine saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman sarađuje s timovima konsultanata na razvoju svoje vizije grada vrijednog 500 milijardi dolara u sjeverozapadnom kutku Saudijske Arabije.

Riješit će se i pustinje jer Bin Salman planira koristiti "sijanje oblaka" za proizvodnju kiše preko Neoma, za hlađenje grada i proizvodnju svježih proizvoda koji će biti široko dostupni. Budući građani koji nisu zainteresirani za posjetu tržnicama, umjesto toga, moći će rezervirati u restoranu sa zvijezdama Michelin, kojih će biti više po stanovniku nego bilo gdje na svijetu. Što se tiče onoga što ćete još pronaći u Neomu, Wall Street Journal bilježi planove za škole svjetske klase s nastavnicima hologramima te najbolje plaćenim poslovima na planeti.

- Dakle, govorimo o tehnologiji koja je vrhunska, a u nekim slučajevima još uvijek u razvoju, a možda i teorijska - izjavio je za Wall Street Journal izvršni direktor Neoma Nadhmi al Nasr.

Iako predviđa sjajne stvari, futuristički grad također zvuči poput totalitarne nadzorne države.

- Ovo bi trebao biti automatizirani grad, u kojem možemo gledati sve - navodi se u dokumentima.

To znači da dok se odmarate na svjetlećoj plaži i razmišljate o idućem obroku, bespilotna letjelica opremljena tehnologijom prepoznavanja lica vjerovatno će vašu lokaciju prenositi Neomovim “1984.” zvaničnim policijskim službenicima. Dok ste na toj plaži, vjerojatno nećete vidjeti domoroce. Oni su odavno "preseljeni", ali možda ćete vidjeti veći broj stanovnika nego što je očekivano.

To će biti zahvaljujući svim medicinskim klinikama koje genetski modificiraju Neomove građane da postanu jači, ali i pametniji, što znači da Bin Salman možda ne planira samo grad budućnosti, već i ljude koji će možda živjeti u njemu.