Projekcijom "Žabe" otvoren šesti Tuzla film festival

Objavljeno: 18.10.17 u 21:33

Projekcijom filma "Žaba", reditelja Elmira Jukića, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli otvoren je šesti Tuzla film festival (TFF), tokom kojeg će biti prikazano 95 ostvarenja domaćih, reditelja iz regije, ali i ostatka Evrope.

- Kao glumac, smatram da grad kao što je Tuzla treba imati festival jer se nekako veže na Sarajevo film festival pa da imamo lijepih dešavanja u razmaku od dva mjeseca, što daje jednu ozbiljnu kulturnu sliku. Smatram da bi vlasti ovo trebale podržati i u budućnosti jer je ovakav događaj za ovaj grad velika stvar. Kao i publika svakog velikog grada i grada koji je navikao na pozorište, takva je i tuzlanska publika i, nekako, nije ni pošteno pokušati podmetati takvoj publici bilo šta, jer se to uvijek prepozna - izjavio je Aleksandar Seksan, koji uz Emira Hadžihafizbegovića, Mirsada Tuku i Moamera Kasumovića glumi u "Žabi".

Hadžihafizbegović je kazao da mu je drago da su građani Tuzle u prilici pogledati film kojem predstoji svjetska festivalska turneja.

- Dragocjen je naš susret s publikom. Premijera je bila u Sarajevu, a 15. novembra je u Skoplju, pa u Zagrebu i onda idu evropski festivali. U aprilu iduće godine smo u New Yorku, a 24. decembra je punih deset godina od igranja predstave "Žaba" i 250 izvedbi. To je jedna kolektivna pobjeda, od pisca teksta Dubravka Mihanovića, preko reditelja Elmira Jukića, do nas četvorice koji igramo i u predstavi i u filmu. Ono što je dragocjeno jeste da je izbjegnuta zamka pretakanja pozorišne predstave u filmsku ekranizaciju i neizmjerno sam sretan što sam večeras sa svojim sugrađanima, iako sam trebao biti miljama daleko - rekao je Hadžihafizbegović.

Boris Balta, direktor TFF-a, kaže da je ove godine pet selektora biralo između 750 filmova, a odabrano je njih 95 za prikazivanje u pet kategorija: kratki igrani, animirani, dokumentarni i dugometražni igrani film, te kratki igrani film iz programa 'Future Generations Short Film' koji se bazira na rediteljima do 35 godina.

U pet festivalskih dana očekuje se dolazak više od 150 gostiju iz BiH i inostranstva.

- Nadamo se da će Festival nastaviti rasti ovom tendencijom i da će iduće godine biti još bolji. Vidjet ćemo šta će biti u budućnosti, ali mislim da je velika stvar za naš grad što smo uspjeli dovesti ovoliki broj gostiju i što smo Tuzlu stavili u centar medijske pažnje - izjavio je Balta.