Projekt 100 najvećih oduševio u Crnoj Gori, slijedi Bosna i Hercegovina

objavljeno: 31.05.2018. u 15:59

Projekt ''100 najvećih'' izašao je van granica Bosne i Hercegovine, a dodjela priznanja najboljima održana je sinoć prvi put i u Crnoj Gori. To dokazuje da je ovaj projekt od nacionalnog značaja, te da afirmira razvoj i bolji poslovni ambijent za cjelokupnu privredu, a franšiza Poslovnih novina pokazala se itekako uspješnom.

Dodjelom priznanja najuspješnijim crnogorskim kompanijama u 25 kategorija i predstavljanjem publikacije ''Poslovne novine - 100 najvećih u Crnoj Gori'' okončan je, nakon četiri mjeseca intenzivnih aktivnosti, projekt ''100 najvećih u Crnoj Gori''. Riječ je, za crnogorske prilike, o jedinstvenoj poslovnoj, institucionalnoj i promotivnoj aktivnosti, koja je imala za cilj da na osnovu relevantnih i zvaničnih podataka javnosti predstavi najveće i najuspješnije domaće kompanije i promovira odgovorno poslovanje.  

''Poslovne novine - 100 najvećih u Crnoj Gori'' prva je publikacija te vrste u Crnoj Gori i svojevrsni godišnjak najvećih poslovnih dostignuća. Sadrži sveobuhvatne podatke o najvećim mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima po prihodima, dobiti i broju zaposlenih. U publikaciji je data analiza strukture, rezultata, trenda poslovanja i zaposlenosti u 12 privrednih djelatnosti, kao i liste najvećih preduzeća po pojedinim djelatnostima. Također, tu je i lista kompanija koje ostvaruju kontinuirani rast ključnih pokazatelja poslovanja u posljednje tri godine.

Direktorica projekta Ljiljana Burzan-Nikolić kazala je na završnoj svečanosti u hotelu Hilton Podgorica da za nju "prava ideja" nikada nije bila nedostižna, ocjenjujući da "znanje, obrazovanje, volja, želja, hrabrost, integritet, ljudi, dobri ljudi, ideje, na najbolji način vode u realizaciju".

- Projekt 100 najvećih u Crnoj Gori očigledno je jedna od onih ideja čije je vrijeme došlo. To govori i činjenica da je već prve godine i prepoznat i podržan kako od crnogorskih kompanija, tako i sa najviših državnih adresa. Potrudili smo se da damo ono najbolje, iako, iskreno vjerujem, ono najbolje tek slijedi u godinama koje su pred nama - rekla je ona.

Burzan-Nikolić navodi i da Projekt nudi vrijednost svima koje je okupio: kompanijama za čije rezultate treba da se čuje, državnim institucijama čija pravila i propisi moraju da se poštuju, ali i sveukupnoj javnosti koja može prosperirati samo ako svi učesnici u privrednom bitisanju poštuju pravila i kontinuirano rade na unapređenju uslova poslovanja, šaljući jasne poruke da rezultat postignut ulaganjem u znanje, kvalitet i rad otvara vrata za one koji prihvataju poslovnu etiku kao jedan od osnovnih postulata.

Ministar finansija Darko Radunović čestitao je organizatorima na pokretanju projekta "prepoznavanja" najboljih u Crnoj Gori, navodeći da taj Vladin resor snažno podržava ovakve inicijative i da su zadovoljni što mogu da budu dio projekta ''100 najvećih u Crnoj Gori''.

On je dodao da ih posebno raduje činjenica da su ažurni finansijski izvještaji iskorišteni kao baza za istraživanje i dobijanje podataka za potrebe projekta.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Nikola Ljušev zahvalio se Bi Consultingu na pokretanju projekta "koji afirmira uspješne kompanije, ali i pozitivno, transparentno i odgovorno poslovanje".

- Projekt 100 najvećih šalje važnu poruku ekonomskoj zajednici i podstiče nas sve zajedno da budemo još bolji i da damo dodatni doprinos razvoju crnogorske ekonomije i društva. Čestitam svim dobitnicima priznanja na ostvarenim rezultatima, uz želju da godine pred nama budu još uspješnije - naveo je on.

Podsjetimo, dodjela priznanja za 100 najvećih u Bosni i Hercegovni održati će se 27. septembra u sarajevskom hotelu Hills, a Poslovne novine pripremile su veliku kampanju kako bi se što vjerodostojnije prikazalo stanje bh. privrede i na najbolji način afirmirali javnost i privredni subjekti.