open-navfaktor-logo
search
Obećanja...
Projekti u Kantonu Sarajevo na čekanju: Šta je srušeno, a nije još izgrađeno
Građani Kantona Sarajevo posljednjih godina slušaju brojna obećanja, ali realizacija projekata ne ide prema najavama odgovornih.
17.02.2023. u 20:36
get url
text

Naravno da svi priželjkuju nove parkove, sportske dvorane, garaže, saobraćajnice, ali... Veliki je broj projekata koji se najave pred izbore, a onda se mjesecima i godinama čeka na njihovu realizaciju. Na neke čak i decenijama.

VEZANI TEKST - Općina Centar bez ikakvih dozvola počela gradnju "trga" na Skenderiji, inspektor na terenu zabranio radove

Krenimo redom. U centru grada već više od pola godine stoji pravo "ruglo" zbog projekta izgradnje "trga" ispred zgrade preduzeća Sarajevo-šume na Skenderiji.

Podsjetimo, krajem jula prošle godine Federalna uprava za inspekcijske poslove intervenirala je nakon što je Općina Centar, bez ikakvih dozvola, započela radove.

I pored toga što Općina nema dozvolu Federalnog ministarstva prostornog uređenja, niti Komisije za nacionalne spomenike BiH, oni su na svoju ruku odlučili da rade. Kako se vidi na tabli obavještenja, izvođač radova je firma Dinalsa d.o.o., nadzor vrši Energoinvest d.d., a investitor je Općina Centar.

Također je navedeno da je predviđeni rok za završetak radova oktobar 2022. Sada je februar 2023. godine, a još nije poznato kada će radovi biti započeti. Dok nadležni čekaju da se dogovore i usaglase, stanovnici Sarajeva imaju problema prilikom prelaska saobraćajnica i svakodnevno negoduju zbog "rugla" u centru grada.

- Općina Centar Sarajevo je u augustu 2022. godine dostavila Federalnom ministarstvu prostornog uređenja zahtjev za uređenje dijela pješačke zone na uglu ulica Maršala Tita – Kranjčevićeva. Dana 19. septembra 2022. godine smo dobili odgovor da je neophodno izvršiti korekciju projektne dokumentacije te pribaviti saglasnosti u postupku za rekonstrukciju navedenog prostora te je dat rok od 10 dana za upotpunu zahtjeva. Općina Centar je pribavila svu traženu dokumentaciju i upotpunila zahtjev u traženom roku. Federalno ministarstvo prostornog uređenja je naš zahtjev i svu pripadajuću dokumentaciju dostavilo Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH radi izdavanja mišljenja o usklađenosti sa propisanim mjerama zaštite. Do danas nismo dobili odgovor na osnovu kojeg bismo mogli nastaviti započete radove, a isti očekujemo u skorije vrijeme - rekla je za Faktor Envera Pandžić, sef Odsjeka za informisanje Općine Centar. 

VEZANI TEKST - Garaža kod Hitne pomoći: Gradnja počela u ljeto 2020, i dalje se ne zna kada će biti otvorena

Radovi na izgradnji podzemne garaže prekoputa sarajevske Hitne pomoći konačno su završeni u januaru, ali još se ne zna tačan datum otvaranja ovog objekta. Izgradnja ove podzemne garaže počela je u ljeto 2020, a trebala je biti završena do sredine novembra iste godine. To je zajednički projekat Vlade KS i Općine Novo Sarajevo. Projekat je započet za vrijeme mandata Nedžada Koldže kao načelnika Općine Novo Sarajevo i Marija Nenadića, tadašnjeg premijera KS.

Vrijednost ove garaže iznosila je oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojilo Ministarstvo saobraćaja KS, a Općina Novo Sarajevo je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 milion maraka. Ova javna kolektivna garaža imat će dvije podzemne etaže, gdje će biti 165 parking mjesta.

{$galerijaFotografija}

I na području Općine Ilidža se gradi, ali... Još u martu prošle godine srušeni su ugostiteljski objekti u blizini KSC Sabit Hadžić, ali tek su nedavno nastavljeni radovi u strogom centru Ilidže.

- Predanim radom, od neophodne papirologije pa do početka radova i sve do same finalizacije, odlučni smo i predani da našoj lokalnoj zajednici podarimo trg kakav zaslužuje, a koji će, vjerujemo, biti jedan od najvećih, ali i najljepših u našoj državi - kazao je prije nekoliko dana Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

VEZANI TEKST - Šta su ilidžanski ugostitelji čiji se kafići ruše poručili načelniku

On je naglasio kako je kroz "Naš plan za Ilidžu 2020-2024" - jasno kazao da će obnoviti trgove i pješačke zone.

- Radovi koji se odvijaju u centru Ilidže na najbolji način oslikavaju naše obećanje - poručio je Muzur.

Stanovnike Ilidže posebno iritira što je zbog ovog gradilišta prema tramvajskoj okretaljci veliko blato i što im to dodatno otežava kretanje. Izvođač radova je Mibral iz Sarajeva, a projektant Radis iz Istočnog Sarajeva. Investitori su Općina Ilidža i Federalno ministarstvo finansija.

Krajem 2021. godine potpisan je i sporazum o sufinansiranju gradnje sportske dvorane u ilidžanskom naselju Hrasnica. Iz Općine Ilidža su tada saopćili da su sporazum potpisali načelnik općine Nermin Muzur, kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić i direktorica kantonalnog Zavoda za izgradnju Belma Barlov.

Sredinom septembra srušena je sportska dvorana u Hrasnici i od tada na ovoj lokaciji nema nikakvih radova. Spomenuta dvorana je bila u funkciji i u njoj su brojni sportski kolektivi mogli trenirati tokom zime, kada se već nije krenulo sa izgradnjom nove. Već pet mjeseci nema ni naznaka početku radova. Procijenjena vrijednost radova na izgradnji dvorane je 6.622.589,17 KM bez PDV-a.

Za ova dva projekta poslali smo uput Općini Ilidža, ali još nismo dobili odgovore. 

Izgradnja objekata, kašnjenje, KS, 13.02.2023
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.