navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brzi recept

Prokulice: Mnogi ih ne vole, a veoma su ukusne i zdrave

Iako se mnogima ukus prokulica ne dopada ili ih nisu probali a izbjegavaju ih jer ih ne znaju pripremiti, nakon što isprobate ovaj recept siguro će vam bit češće na meniju.

Objavljeno: 13.02.2020. u 21:43
get url
text

Ako ne volite kuhane prokulice i smeta vam nihov miris prilikom kuhanja, ispecite ih u tavi a još bolje u rerni.

Nećete izgubiti vrijedne nutrijente a bit će puno ukusnije.

Pečenjem prokulice dobijaju poseban okus jer se karameliziraju. Ukoliko nećete ni da ih pečete onda ih kuhajte na pari kako bi zadržale vitamine.

Što ih duže kuhate one gube svoj asvojstva a okus biva lošiji jer se miješaju spojevi koje one sadrže, svakako gube i na izgledu jer gube formu.

Veoma su zdrave jer sadrže antioksidanse, proteine i dijetalna vlakna. Sadrže vitamine A, B, C, E i K, a od minerala sadrže kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar i kalcij. Budući da u 100 grama imaju oko 40 kalorija, odlične su i kada želite izgubiti na težini.

Tridesetak komada prokulica očistite i operite te stavite u tepsiju, dodajte soli, ulja, bijelog luka u prahu i bibera i izmiješajte.

Prekrijte aluminijskom folijom i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni oko 20 do 30 minuta.

Nakon toga skinite foliju i vratite u rernu još pet minuta da porumene. Kada se malo ohlade možete posuti sa malo sirćeta. A možete dodati i prepržene sjemenke.