open-navfaktor-logo
search
Nerazjašnjen fenomen
Prokuplje u Srbiji: U dvije kuće iz čista mira izbijaju požari
Za javnost je to zanimljivost i fenomen, ali njihov miran život je, kažu, uništen. U dvije kuće u Prokuplju, mjestu na jugu Srbije, stalno izbijaju manji požari. Ti slučajevi se i nakon nekoliko mjeseci vode kao događaji bez objašnjenja.
19.09.2022. u 08:25
get url
text
Dragoslav Đukić i Vukoje Jevtić
Dragoslav Đukić i Vukoje Jevtić

Sve što je plastično spolja - gori, a unutra je sa strujom sve uredu. To je i zaključak Elektroprivrede Srbije koja je u ovu ulicu slala stručnjake. Do danas, međutim, niko ne zna uzrok, a jedna porodica je iz svoje "opasne kuće" morala i da se iseli, piše N1.

Komšije iz broja 18 i 26 u Beogradskoj u Prokuplju stalno su u dvorištu. U kuće rijetko ulaze.

- Zato što ne smijemo da uđemo u kuću. Unutra se sve pali - kaže penzioner Dragoslav Đukić.

Kada kažu sve, zaista tako i misle.

Problemi u Prokuplju

(FOTO: N1/Screenshot)

- To iz čista mira krene da se pali. Evo, ovdje sve pogorjelo. Šolja pukla od temperature. Meni su pogorjele sve instalacije po kući, cijevi plastične za vodu. Pale se trake za roletne, štek dozne, utičnice, plastika na bojlerima. Sve živo se pali po kući. Čak i one plastične zavjese na prozorima za komarce. I to - kaže Đukić.

Takvi događaji, koji su i dalje bez zvaničnog objašnjenja, u njegovoj kući su počeli od marta ove godine.

Iz sobe u sobu kroz kuću u kojoj su 11 godina živjeli bez ikakvih problema, sada nema prostorije u kojoj nije bar nešto gorjelo.

U augustu se zapalio krov, pa je isključena struja, vode nema, a on i maloljetni sin postali su podstanari.

Ista situacija kod komšije je počela nekoliko mjeseci kasnije.

- Sjedili smo tako jedno popodne baš ovdje. Čuo se neki zvuk koji se kod njega čuje već mjesecima. Komšija viče da će i kod mene da počne - priča Vukoje Jevtić.

I počelo je.

- Štek dozne, utičnice. Nema šta nema, trčali smo gore-dolje da gasimo. Sve gori spolja. Evo, sad ću da vam okrenem. Unutrašnja strana – čitava - kaže Jevtić.

Problemi u dvije kuće u Prokuplju

(FOTO: N1)

Ekipe Elektroprivrede Srbije na terenu su bile više puta. Zaključak je da je s njihove strane sve uredu. A gdje je problem i gdje dalje?

- Niko se ne javlja, niti ko dolazi. Kao da ne postojimo na ovom svijetu - kaže Jevtić.

- Rekli su mi da je viša sila, da zovem popa. Zvao bih ja i popa i vraga ako treba, samo da mogu da riješim problem. Ono što je najgore, zima dolazi. Ja sam udovac i živim sam sa sinom - dodaje Đukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.