open-navfaktor-logo
search
Turska
Proljetno buđenje prirode donijelo bajkovite prizore planinskih pašnjaka
Bitlis je jedna od nekoliko turskih provincija u kojoj su snježne padavine obilne, a njeni pašnjaci su oživjeli dolaskom proljeća.
30.03.2020. u 19:48
get url
text

U distriktu Hizan ove godine je bila jedna od najhladnijih zima u proteklih nekoliko godina, a pastiri su dolaskom toplijih dana počeli izvoditi stoku na pašnjake.

Proljeće pastirima olakšava brigu o stoci, jer su niži troškovi koje moraju davati za njihovu prehranu.

Čini se kao i da su životinje sretne što nakon duže od šest mjeseci mogu pasti svježu travu s pašnjaka.

Čelnik Poljoprivredne komore u Hizanu Erkan Durmaz za Anadolu Agency (AA) kazao je kako se dolaskom toplijih dana budi i priroda, te su uzgajivači stoke životinje počeli puštati iz staja.

{$galerijaFotografija}

Durmaz je podsjetio kako nadmorska visina u pojedinim dijelovima iznosi i 3.500 metara, gdje se snježni pokrivač dugo zadržava.

- U posljednje vrijeme smanjene su količine trave i sijena. Pašnjaci na visinama od 800 metara su prekriveni zelenilom. Naš distrikt je bogat travom - rekao je Durmaz koji je dodao kako u narednim periodima očekuju i kretanje stanovništva prema višim područjima.

Stočarstvom se bavi i Isa Ine koji je kazao kako je dolaskom proljeća u selo Kapisuyu počeo izvoditi životinje na ispašu.

- Vrijeme je lijepo. Trave je malo manje nego prošle godine. Za dva mjeseca ćemo krenuti prema višim područjima. Ujutru životinjama damo hrane, a kasnije ih izvodimo na ispašu - rekao je Ine.

Proljetno buđenje prirode, 30.03.2020.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.