Promijenio iskaz: Kahriman priznao u sudnici da je ubio Harisa Godinjaka

objavljeno: 20.11.2017. u 14:32

Fahro Kahriman, zvani Cova iz Sarajeva danas je na suđenju koje se vodi protiv njega u Kantonalnom sudu u Sarajevu promijenio svoj ranije dati iskaz te priznao da je kriv za ubistvo Harisa Godinjaka.

Ubistvo se dogodilo u sarajevskom naselju Mojmilo u martu ove godine.

Prizanje je na samom početku ročišta najavio advokat optuženog Izet Baždarević, ali su ipak u nastavku saslušani svjedoci Tužilaštva odnosno vještaci Omer Ćemalović i Elvedina Dervović, koji su obavili psihijatrijsko - psihološko vještačenje optuženog.

Kako je Ćemalović pojasnio u vrijeme počinjenja krivočnog djela optuženi je bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno.

- Analizom dokumentacije ustanovljeno je da optuženi ima pomiješani poremećaj ličnosti koji se ogleda u njegovoj impulsivnosti, agresivnosti, burnom reagovanju na negativno mišljenje o njemu, kao i u nepovjerenju u ljude oko njega, čiju vjernost testira i koji se moraju pridržavati njegovih rigidnih pravila. Ukoliko ih prekrše, ima nekontrolisane izljeve bijesa - kazao je Ćemalović.

Vještaci su naglasili i kako je Kahriman natprosječno inteligentan te da im je priznao da je višestruko osudivan.

- Na osnovu svega smo zaključili i da nema nikakvih smetnji da optuženi prati suđenje - istakao je Ćemalović. Njegov nalaz potvrdila je i njegova kolegica Dervović.

Nakon svjedočenja vještaka tužiteljica je u sudski spis ulozila materijalne dokaze a potom i pročitala iskaz koji je Kahriman dao u policiji tokom saslusanja, čime je okončan dokazni postupak Optužbe.

Kahriman je uhapšen 15. marta u večernjim satima, nedugo nakon što je , u prepunom kafiću Twins, na Trgu Barcelone na Mojmilu, ispalio više hitaca u pravcu Godinjaka pogodivši ga u glavu.

U policiji je nakon hapšenja priznao da je on pucao u Godinjaka te je ispričao šta je zapravo do toga dovelo. Upravo je taj njegov iskaz danas pročitan u sudnici. Kariman je tako ispričao kako ga je Godinjak zajedno sa njegovim prijateljima konstantno maltretirao. Presreo ga je u naselju Mojmilo u nekoliko navrata te svakog puta fizički nasrtao na njega. Godinjak mu ej stalno prijetio, vrijeđao ga te ga je udarao u glavu i druge dijeloive tijela. Jednom je čak izudarao i njegovu djevojku. Iako je bježao od takvih situacija, Kahriman je istakao, one su se stalno ponavljale. Sve dok u noći ubistva nije otišao do šupe svoga djeda odakle je uzeo njegov pištolj. 

-Tražio sam Godinjaka i njegovog prijatelja Đanija kako bi konačno riješili to pitanje i našao sam ih u kafiću "Twins". Samo sam želio da me puste na miru. Zovnuo sam ih da izađu vani da raščistimo stvari ali su krenuli prema meni kao da će me napasti. Tada sam izvadio pištolj i pucao u pod. Đani je posegnuo za torbicom. Pomislio sam da je naoružan i nastavio sam pucati u pod. Nisam imao namjeru nikoga da ubijem, samo da ih zastrašim. Oni su tada krenuli nazad u kafić i Haris je pao, a Đani otišao u drugi dio objekta. Nisam znao da sam ranio Harisa. Ja sam pobjegao do Halilovića i tu sam u Miljacku bacio pištolj, a poslije toga sam razmislio i odlučio da se predam - stoji u izjavi Kahrimana.   

Godinjak je istovremeno u izuzetno teškom stanju primljen u sarajevski Klinički centar, gdje je bio smješten na intenzivnu njegu Klinike za neurohirurgiju, čiji su se ljekari se borili da ga održe u životu. Tri dana kasnije preminuo je od posljedica ranjavanja.

Sljedeće ročiste zakazano je za 27. novembar kada bi Vijeće trebalo razmatrati Kahrimanovu izjavu o priznanju.