open-navfaktor-logo
search
Svečanost
Promocijom knjige obilježena 100. godišnjica FK Velež: Klub Mostara, Mostaraca i radničke klase
Povodom obilježavanja 100 godina rada i postojanja Fudbalskog kluba Velež, u dvorištu Centra za kulturu Mostar predstavljena je knjiga "Velež, priča o sto godina mostarskih Rođenih", autora Saše Ibrulja.
17.05.2022. u 21:18
get url
text

Učešće u otvorenoj panel diskusiji, osim autora, uzeli su i klupska legenda Džemal Hadžiabdić, direktor kluba Džemil Šoše, te književnici Marko Tomaš i Dragan Markovina.

Hadžiabdić je ranije u izjavi za medije kazao da je večerašnji jedan u nizu sadržaja kakve treba nastaviti organizovati.

- Sinoć je neko rekao da bi bilo dobro da svako ko ima nešto iz historije Veleža to donese i ustupi klubu. Moja ideja je da se napravi muzej za buduće generacije. Mladi trebaju znati šta je oduvijek Velež za ovaj grad. Klub je imao različite generacije. Mnogo se govori o mojoj i čuvenom BMV-u, dok se nažalost još neke dobre generacije pomalo zaboravljaju. Nedavno sam gledao finalni susret Kupa Jugoslavije protiv Željezničara iz 1981. i shvatio koliko je velika bila i ta generacija, dok se o njoj danas malo govori. Sve generacije Veleža zaslužuju respekt i poštovanje - izjavio je Hadžiabdić.

Autor Saša Ibrulj rekao je da je u početku imao ideju na jednom mjestu skupiti sve što je prošao klub tokom stotinu godina postojanja.

- Ubrzo sam shvatio da je to veći posao nego što sam mislio u početku. Postoje objektivne rupe u historiji kluba. Skrivena je arhiva od prije Drugog svjetskog rata, te uništena tokom ovog posljednjeg. I bilo je teško sklopiti sliku tog klupskog kontinuiteta. Nakon dugogodišnjeg istraživanja, došli smo tu gdje smo danas. Knjiga otvara nove stvari, neke koje nismo ranije znali, te potvrđuje kontinuitet ideje i identiteta od 1922. do danas. Tu je retrospektiva historije od prvog dana do danas. Od preduslova za stvaranje kluba i odgovora zašto je stvoren, do dešavanja u Drugom svjetskom ratu, te kasnijeg rasta paralelno sa rastom grada - kazao je Ibrulj.

Na kraju je konstatovao da je Velež oduvijek veliki klub, te da je zauvijek, bez obzira na uspone i padove, klub Mostara, Mostaraca i radničke klase.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.