Zagreb

Promovirana knjiga ef. Čamdžića "S Ferhadijom povratak, sigurnost i opstanak"

Objavljeno: 17.01.2019. u 22:26

Edhem ef. Čamdžić nam donosi kratku historiju Banje Luke i određene ličnosti koje su doprinijele obnovi ne samo Ferhadije, već svakog banjalučkog džemata i džamije, rekao je Hasanović

Edhem ef. Čamdžić

U Islamskom centru u Zagrebu, u okviru prve ovogodišnje Tribine četvrtkom "dr. Sulejman Mašović", predstavljena je knjiga "S Ferhadijom povratak, sigurnost i opstanak" muftije Edhema ef. Čamdžića.

O knjizi su, uz autora, govorili bivši reisu-l-ulema  Mustafa ef. Cerić i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović.

Ova opsežna knjiga ef. Čamdžića sadrži njegove dnevničke zapise te brojne fotografije, dokumente i ilustracije, posebno one nastale tijekom njegova sudjelovanja u obnovi džamije Ferhadije u Banjoj Luci, a s pravom ga se smatra najzaslužnijom osobom za obnovu, odnosno izgradnju te džamije.

Muftija Hasanović izrazio je zadovoljstvo da je zagrebački Islamski centar prvi promotor ovog djela.

Foto: Anadolija

- Kroz događanja što ih je pobrojio muftija Čamdžić u ovom djelu, koje ima 877 stranica, je pokazatelj, prava slika stanja i trenutka u kojem je živio i radio te situacija s kojima se suočavao kao čelni čovjek banjalučkog muftijstva u svom radu - izjavio je muftija Hasanović.

Dodao je kako je ef. Čamdžić došao kao muftija u Banju Luku koja nije imala niti jedne uspravne munare, da bi otišao iz Banje Luke sa uspravljenih 47 munara.

- On nam donosi kratku povijest Banje Luke i određene ličnosti koje su doprinijele obnovi ne samo Ferhadije, već svakog banjalučkog džemata i džamije - rekao je Hasanović.

Reisu-l-ulema u miru Mustafa ef. Cerić je ef. Čamdžića, koji je za vrijeme rata ostao u Doboju, nazvao "borcem, braniteljem bosanske slobode i muslimanske časti te muftijom koji je ostao junak našeg vremena".

- Ova knjiga se ne čita kao roman, ova knjiga ima više likova nego stranica, ima više događaja nego što može stati u jednu takvu knjigu - kazao je Cerić, istaknuvši enciklopedijski karakter knjige. Dodao je kako svako ko se želi informirati o događajima u BiH 1990-ih treba pročitati ovu knjigu.

Autor knjige Edhem ef. Čamdžić zahvalio se okupljenima u prostoru Islamskog centra, kao i govornicima, te se kratko prisjetio važne uloge koju je zagrebačka džamija odigrala za Bošnjake tokom rata, ali i kasnije, u vrijeme brojnog iseljavanja iz BiH u Hrvatsku.

Edhem ef. Čamdžić djelovao je kao imam i vjersko-prosvjetni referent u Doboju sve do početka agresije na BiH i tokom rata na dobojskom području, obavljajući ulogu imama i učitelja u osnovnoj školi. Zarobljen je 1993. godine i neko je vrijeme proveo u logoru u Busovači. Godine 1999. postaje muftija banjalučki i na toj dužnosti ostaje do prije pet godina, a tokom obavljanja svoje dužnosti brinuo se za opstanak i povratak Bošnjaka na to područje. Čamdžić je odbio primiti Orden časti sa zlatnim zrakama od bivšeg entitetskog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, s pojašnjenjem kako orden ne može primiti dok njegovi Bošnjaci nisu u ravnopravnom položaju.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije