open-navfaktor-logo
search
Preživio genocid
Promovisana knjiga "Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela"
U prostorijama biblioteke Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari danas je održana promocija knjige autora Azira Osmanovića pod nazivom "Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela".
08.07.2020. u 19:54
get url
text
Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela

Azir Osmanović, kao trinaestogodišnji dječak, je preživio genocid u Srebrenici. Više od jedanaest godina radi kao kustos u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Svaki dan govori o strahotama kroz koje je prošlo stanovništvo Bosanskog srednjeg Podrinja za vrijeme agresije i genocida. Životna iskustva kroz koja je prošao on i njegova porodica sažeti su u ovoj knjizi.

- Svi koji smo bili u Srebrenici, i koji se bilo čega sjećamo, to trebamo zapisati i ostaviti u amanet generacijama koje dolaze poslije nas. Ja kao dijete kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu nisam znao mnogo informacija šta se dešavalo mojim precima u Drugom svjetskom ratu. Saznao sam da je moj pradjed Alaga od ustaša u Drugom svjetskom ratu spasio grupu lokalnog srpskog stanovništva. U genocidu njegovih 25 potomaka i devet zetova od njegovih kćerki i unuka je ubijeno u genocidu. To je bila moja motivacija zbog čega sam želio da zapišem, pa neko će čitati - rekao je autor knjige Azir Osmanović.

Na naslovnu stranicu knjige Osmanović je stavio fotografiju koja je nastala u Potočarima 12. jula 1995. godine i na njoj se "nalazi od mog oca amidža Eniz i pranena Najla."

- U knjizi pišem o mojoj porodici. Pošto sam historičar i svaki dan pričam o genocidu cilj mi je bio da napravim jedno dokumentarističko - memoarsko djelo. Sve je to potkrijepljeno mojim ličnim iskustvom, iskustvom mog oca rahmetli, moje braće rahmetli, ili nekoga drugog iz moje porodice. Mi koji smo preživjeli genocid smo došli do mjesta Ravne, i tu ima jedan tunel, kada prođete kroz tunel onda ste na slobodnoj teritoriji. Moj otac koji je dva mjeseca bio po šumama je također prošao kroz taj tunel i došao na slobodnu teritoriju. Nažalost, moj brat Azmir koji je 1995. godine imao 16 godina nije došao - istakao je Osmanović.

Osmanović je na knjizi radio četiri godine, a kaže "da nije lako proživljavati sve ponovo kroz pisanje i čitanje".

Promotori knjige su bili direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Emir Suljagić i prof. dr. Izet Šabotić.

- Svaka priča, pisani sadržaj ili usmeno kazivanje o Srebrenici je tužna i dobrano teška priča. Priča Azira Osmanovića je priča o Srebrenici, o sumahnutom vremenu, o nevoljama i patnji, o tegobama koje se ni na filmu ne mogu vidjeti. Azir je dijete srebreničkog kraja. Njegova sudbina je sudbina hiljada i hiljada drugih Srebreničana, koji su prošli tu golgotu i pakao - rekao je profesor Šabotić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.