open-navfaktor-logo
search
Iznenadna srčana smrt
Pronađen novi lijek za srčano oboljenje koje uzrokuje veliki broj smrtnih slučajeva
Ljekari pokušavaju riješiti jednu od najsmrtonosnijih bolesti srca pomoću terapije za liječenja karcinoma.
16.02.2020. u 12:32
get url
text

Ta terapija uključuje zračenje radioterapijom, koja se koristi gotovo cijelo stoljeće za ubijanje tumora, u grudi kako bi se izbacilo potencijalno fatalno oboljenje zbog kojeg srce kuca i do tri puta brže od uobičajenog.

Testovi pokazuju da se nenormalni ritam može ispraviti jednim bezbolnim petominutnim zračenjem, a stručnjaci za bolesti srca koji uvode ovu tehniku nadaju se da će biti korisna onima koji ne reagiraju na tradicionalne tretmane.

- Ovo bi moglo preokrenuti živote ovih pacijenata - kaže dr. Ewen Shepherd, kardiolog uključen u isprobavanje radioterapije za srčane probleme u bolnici Freeman u Newcastle-upon-Tyneu u Engleskoj.

Nazvano ventrikularna tahikardija (VT), ovo stanje je jedan od glavnih uzroka iznenadne srčane smrti. Obično ga pokreće oštećenje srčanog mišića tokom srčanog udara, što ometa električne signale koji upravljaju srčanim ritmom.

VEZANI TEKST - Doc. dr. Elmir Jahić za Faktor: Kardioverter defibrilator spašava od iznenadne srčane smrti

Zdravo srce kuca brzinom od otprilike 60 do 100 otkucaja u minuti. Ali kod onih sa VT može porasti na više od 200. Kao rezultat toga, lijeva i desna komora, dvije donje komore srca koje pumpaju krv u tijelu, nemaju vremena da se napune krvlju između otkucaja. To znači da nema dovoljno krvi u vitalnim organima, što sprječava i dostavljanje potrebnog kisika.

Kod nekih pacijenata ti napadi traju nekoliko sekundi i izazivaju nekoliko simptoma. Ali kod drugih traju nekoliko minuta i izazivaju palpitacije, bol u grudima, otežano disanje i nesvjestice. To može dovesti do još jednog opasnog problema sa ritmom, nazvanog ventrikularna fibrilacija, gdje otkucaji srca postaju još jači i malo ili nimalo krvi se upumpava. Bez brzog liječenja, ventrikularna fibrilacija gotovo uvijek dovodi do fatalnog zatajenja srca.

Da bi to izbjegli, ljekari pokušavaju problem riješiti što je prije moguće. Neki pacijenti postaju zdraviji uz tablete ili injekcije za kontrolu srčanog ritma. Ostalima je potreban strujni udar da normalizira brzinu otkucaja ili hirurški ugrađen implantat koji se automatski resetira kada se ritam ubrza.

Drugi popularni tretman je ablacija katetera, kada se tanka sonda provodi kroz krvne žile u prepone i do područja srca, odakle dolaze neispravni električni signali. Vrh sonde se zagrijava i uništava mišićne ćelije stvarajući signale, omogućavajući srcu da se vrati u svoj normalni ritam. Ali to je rizična, dugotrajna operacija srca i nije uvijek uspješna.

Novo istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Washington u St Louisu pokazuje da je epizoda brzine otkucaja srca opala za 94 posto u šest mjeseci nakon jedne radioterapije. Dvije godine kasnije, 78 posto volontera i dalje nije imalo probleme. Uključena doza bila je slična onoj koja se daje pacijentima s ranim fazama karcinoma pluća.

Raymond Brown (69) iz Corby Hilla, u blizini Carlislea, bio je jedan od prvih pacijenata u Velikoj Britaniji koji je imao korist od ove terapije. U 38. godini doživio je srčani udar i zastoj srca, zbog čega je ono ostalo trajno oštećeno. Tokom godina, njegovo zdravstveno stanje se pogoršavalo i imao je nekoliko tretmana ablacije, kao i trostruko zatajenje srca. Ali problemi su se stalno vraćali, pa mu je prošlog mjeseca ponuđena radioterapija.

- Prihvatio sam to jer mi je ponestajalo opcija. Ponekad bi mi srce tuklo i do 230 puta u minuti, a to je moglo potrajati i tri sata. Bilo je zastrašujuće – kazao je Raymond, prenosi Daily Mail.

Ljekari su obavili CT pretragu kako bi odredili područje liječenja i nacrtali tri tačkice u trokutu na Raymondovim prsima koje su poslužile kao meta da visoka doza radioterapije pogodi tačno mjesto na njegovom srcu.

- Nisam ništa osjećao, a pola sata kasnije rečeno mi je da mogu otići kući - kaže Raymond, koji je imao tretman u januaru, te dodaje:

- Već se bolje osjećam i nisam imao pulpacije već nekoliko sedmica.

Smatra se da, poput ablacije, radioterapija uništava srčane ćelije koje stvaraju probleme.

- Ima nuspojava. Pacijenti se često osjećaju umorno nekoliko dana nakon toga. A postoji rizik od oštećenja pluća, rebara i želuca. Za sada se ovaj tretman koristi samo za pacijente kojima ništa drugo nije pomoglo – upozorava dr. Shepherd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.