- Ima novina u tom segmentu. Bio je niz sastanaka i sa roditeljima i sa predstavnicima političkih partija pojedinačno. Mi smo imali nekih sedam sastanaka od Nove godine do danas. Postoji načelna saglasnost za jednu lokaciju od svih strana koje učestvuju u ovom procesu. Očekujemo da će to biti riješeno u toku ove godine - kazao nam je Duratović.

VEZANI TEKST - Bačić: Narednog mjeseca očekujemo odgovor vlasti o gradnji spomenika ubijenoj djeci

Razgovarali smo i sa Fikretom Bačićem, predsjednikom Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora, koji nam je kazao da je za gradnju spomenika potrebno da glasa natpolovična većina u Skupštini Grada Prijedora.

- Imamo i lokaciju, to je park Aleja ljubavi. Naime u rješenju Komisije za prostorno uređenje Grada Prijedora stoji da se tu može graditi. Samo nam treba saglasnost Skupštine. Umjetnik Zlatko Dizdarević iz Velike Kladuše nam je uradio maketu spomenika, ali to, da tako kažem, ne smijemo ni pogledati dok ne dobijemo odobrenje za građenje. Kada dobijemo odobrenje, onda se raspisuje poziv za idejno rješenje spomenika. Tada možemo govoriti o izgledu spomen-obilježja. Od 2013. godine traje naša borba - ispričao nam je Bačić, kojem su u junu 1991. godine u prijedorskom naselju Zecovi ubijeni kćerka, sin, supruga, majka, brat, bratova djeca, amidžići... Do danas traga za njih 29.

Fikret Bačić 

Podsjećamo, u agresiji na našu zemlju u Prijedoru je ubijeno 102 djece. Najstarije dijete u momentu kada je ubijeno je imalo 17 godina, a najmlađe je bila tromjesečna beba. Ubili su ih pripadnici Vojske Republike Srpske.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 Bošnjaka i Hrvata među kojima 256 žena i 102 djece, a iz ovog grada i okoline protjerano je 50 hiljada ljudi. Još se traga za 700 nestalih.