open-navfaktor-logo
search
Velika akcija
Pronađeno i oružje: Italija otkrila plan da se formira nova nacistička stranka
Nova stranka zvala se Italijanska nacionalsocijalistička partija radnika, a policija je pokazala niz nacističkih predmeta, uključujući svastike i slike Adolfa Hitlera oduzete tokom pretraga 19 posjeda
28.11.2019. u 19:27
get url
text

Italijanska policija saopćila je u četvrtak da je otkrila zavjeru za formiranje nove nacističke stranke i zaplijenila oružja tokom pretraga u cijeloj zemlji.

U istrazi, koja je pokrenuta prije dvije godine, učestvovala je policija u 16 gradova od mediteranskog ostrva Sicilije do Alpa na sjeveru Italije, javio je Reuters.

U akciji je otkriven "ogroman i raznolik niz predmeta, stanovnika na različitim mjestima, objedinjenih istim ideološkim fanatizmom i voljnim da stvore otvoreno pro-nacistički, ksenofobični i antisemitski pokret", navodi se u policijskom saopćenju.

Policija nije navela koliko se ljudi pridružilo grupi ili koliko je izvršenih hapšenja. U Italiji se "odbrana fašizma" i napori za oživljavanje fašističkih strana smatraju zločinom.

Nova stranka zvala se Italijanska nacionalsocijalistička partija radnika, a policija je pokazala niz nacističkih predmeta, uključujući svastike i slike Adolfa Hitlera oduzete tokom pretraga 19 posjeda.

Takođe su pronašli velike količine oružja, uključujući pištolje, lovačke puške i samostrele.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.