Pronađeno čudovište iz doba dinosaurusa: Naborani morski pas guta plijen poput zmije

Objavljeno: 11.11.17 u 21:33

U moru blizu portugalskog Algarvea naučnici su uhvatili naboranog morskog psa, "čudovište iz doba dinosaurusa". Ovo prethistorijsko biće izgleda jednako kao i prije 80 miliona godina, a obitava na vrlo velikim dubinama Atlantskog i Tihog oceana – na oko 1.500 metara.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER

Naučnici iz portugalskog Instituta za more i atmosferu saopćili su kako je primjerak dug 1,5 metara ulovljen na dubini od 700 metara u moru blizu ljetovališta Portimao i da je "živ i zdrav".

Naborani morski pas postoji 80 miliona godina i smatra se pretkom današnjih morskih pasa. Anatomija mu je vrlo jednostavna i funkcionalna, kažu naučnici. Naraste maksimalno do dva metra. Tijelo mu je nalik jeguljinom, a rep tipičan za morske pse.

U dugačkoj gubici ima čak 300 oštrih igličastih zubi u 25 redova, zbog čega ima nabore po kojima je dobio ime. Hrani se lignjama i malim morskim psima, a plijen guta poput zmije

Naborani morski pas smatrao se izumrlim do 2007, kada je jedna ženka iz nepoznatih razloga isplivala na japansku obalu i vrlo brzo uginula.