open-navfaktor-logo
search
Potresna priča
Pronašao sestru nakon 34 godine: Gledao reportažu o beskućnicima u Beogradu i onda zapazio poznato lice...
Stipo Jelač odrastao je uz porodičnu tajnu, nije znao kako je njegov otac imao još jednu kćerku
04.07.2019. u 18:07
get url
text

Gledajući reportažu o beskućnicima koji u užasnim uvjetima žive u zahrđalim vagonima u predgrađu Beograda, Stipo Jeleč ostao je u šoku kad je prepoznao davno izgubljenu sestru. Javio se redakciji emisije Provjereno, Nove TV koja mu je omogućila susret sa izgubljenom sestrom nakon pune 34 godine.

Stipo Jelač odrastao je uz porodičnu tajnu, nije znao kako je njegov otac imao još jednu kćerku. U porodici se o tome nikad nije govorilo, a Stipo je to naknadno saznao na ulici, od druge djece.

Otac je, ispričao je Stipo, bio autoritativan i nije ga se moglo propitivati. Prvi susret sa sestrom odvio se jednog sparnog popodneva krajem jula 1984. godine kada je u selu ugledao. Prišao joj je i upitao je za ime. Od tada su se vidjeli samo jednom ili dva puta. On je otišao u Sloveniju, a Dragica s majkom u Beograd.

- Sve te godine sam pokušao nekako saznati šta je s njima, jesu li žive... Raspitivao sam se, ali nikada nisam mogao dobiti nikakav odgovor – ispričao je Stipo pred kamerama Provjerenog.

A onda ju je primijetio u reportaži o majci i kćerki koje žive u užasnim uvjetima, bez kupaonice i vode na kraju grada, u hrđavom vagonu trolejbusa. Želja da vidi svoju sestru konačno je ispunjena.

- Jedva čekam taj trenutak da je mogu zagrliti, da joj kažem: „Gdje si, sestro poslije toliko godina?“ - uzbuđeno je pričao Stipo vozeći se prema davno izgubljenoj sestri.

Puno je toga što sestra i brat moraju nadoknaditi. Život im je dao istog oca i potpuno različite karte.

Stipo je već s 21 godinom sebi sagradio kuću, a ona posljednja tri desetljeća svojim domom naziva stari trolejbus iznutra zazidan ciglama.

- Ne mogu doći sebi. Kako jednostavno preživjeti u ovim uvjetima? Kako ljudi uspijevaju preživjeti? To je meni neshvatljivo – zgražao se Stipo nakon što je uživo vidio u kako teškim uvjetima žive Dragica i njena majka.

Sreću zbog pronalaska sestre zamijenila je briga i tjeskoba, osjećaj nemoći. Uživo je, kaže, i gore i teže od onoga što je vidio na televiziji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.