open-navfaktor-logo
search
Lijek
Pronašli lijek za melanom koji je metastazirao na mozak
Prvo se razvije melanom na koži, potom ga čovjek ne primijeti, a na kraju ovaj zloćudni tumor može metastazirati u mozak
24.08.2018. u 03:48
get url
text

Najgori oblik raka kože nikada nije najsretnija vijest, posebno ako metastazira jer je tada postotak preživjelih nakon jedne godine liječenja oko 20 posto. Istraživanje, međutim, objavljeno u The New England Journal of Medicine pokazuje da je nakon kombinirane terapije dva lijeka koji aktiviraju imunološki sistem, nakon godine dana živo bilo čak 82 posto pacijenata.

Istraživanje je provela grupa ljekara na čelu s dr. Husseinom A. Tawbijem, specijalistom iz MD Andersonovog centra za rak u Houstonu. Oni su pacijente iz 28 bolničkih centara diljem SAD-a tretirali ipilimumabom, koji se prodaje pod imenom Yervoy, i nivolumabom, koji se prodaje kao Opdivo.

U rezultatima istraživanja se navodi da su pacijentima svake tri sedmice davali do četiri doze ipilimumaba po tri miligrama na svaki kilogram tjelesne mase, te svake dvije sedmice istu dozu nivolumaba dok bi to pacijent podnosio. Problem je, doduše, u tome što takva terapija mjesečno košta čak 100.000 dolara. No, rezultati su bili spektakularni. Potpuni terapijski učinak utvrđen je kod 26 posto pacijenata, djelomični kod njih 30 posto, a stabilno stanje bez promjena uočeno je kod daljnjih dva posto.

Veliki je to napredak u tretmanu bolesti koja je do sada vrijedila za operabilnu u tek manjem broju slučajeva, a koja je širom svijeta sve učestalija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.