open-navfaktor-logo
search
Ista matrica, novi akteri
Propagandne mašinerije koje ruše BiH se zahuktale: Bakir "opet" sprema 8.000 Bošnjaka za novi rat!?
Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, predsjednik Hrvatske demokratske unije BiH i general Hrvatskoga vijeća obrane Miro Grabovac-Titan kazao je kako predsjednik SDA Bakir Izetbegović vodi klasičnu UZP čaršijsku, a predsjednik DF-a Željko Komšić kafansku politiku.
04.11.2021. u 21:17
get url
text

Izetbegovićeve navodne prijetnje ratom, dronovima, puškama i pješaštvom nazvao je zlim pokušajima jer je svaki rat zlo sam po sebi.

- Ne znam na koju vojsku misli. Ako misli na sadašanje Oružane snage BiH, onda to ne stoji jer to nije samo bošnjačka vojska. Ako pak misli na neku bošnjačku paravojsku, jer kaže da ima 8.000 vojnika, ne znam čija je to vojska. Osim toga od koga će to on braniti BiH? Ova zemlja je jednako i hrvatska i bošnjačka i srpska i ostalih. Prema tome nema je od koga braniti - poručio je Grabovac-Titan u razgovoru za RTVHB.

Ista matrica posljednjih godina je na sceni, mijenjaju se samo glavni akteri, ali se priča uvijek vrti oko "Izetbegovića, mudžahedina, paravojske". 

Za razliku od bombastičnih informacija iz 2017. godine kada su svi srbijanski mediji objavili da "Bakir sprema Bošnjake na rat", te da je "tajnu vojnu obuku prošlo 9.000 Bošnjaka", sada se taj broj smanjio za hiljadu. 

- Generali bivše Armije RBiH, većinom članovi SDA, održali su početkom novembra sastanak na Jablaničkom jezeru, kome je prisustvovao i Bakir Izetbegović. Jedina tema tog skupa bio je rezime obuke mladih Bošnjaka u periodu od maja prošle do oktobra ove godine. Ilegalna vojna obuka, van sistema Oružanih snaga BiH, sprovođena je pod velom djelovanja više nevladinih organizacija i udruženja. U plan vojne obuke uključeno je i više streljačkih klubova, koji su, prema obavještajnim podacima, i osnovani samo u tom cilju. Korištenju pešadijskog naoružanja mladi Bošnjaci su, od sedam do 12 dana, obučavani u streljanama i na poligonima u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Bužima, Maglaju i Živinicama - pisale su tada beogradske Novosti, pozivajući se na dobro obaviještene sigurnosne izvore. 

Samo godinu poslije, hrvatski i srbijanski mediji bili su preplavljeni naslovima "Bakir Izetbegović pozvao Bošnjake na naoružavanje". Izetbegović je tada govorio o jačanju namjenske industrije Bosne i Hercegovine. Komentirajući naoružanje Srbije i Hrvatske on je kazao da se i BiH mora naoružavati ili će, ako bude slaba, biti krajnja adresa.

- Vidite te raketne sisteme i avione po Srbiji i Hrvatskoj i mi u svemu tome moramo držati balans jer slabost privlači. Onako kako vakuum privlači vjetar, usisava, tako će privući i adresi ako budemo slabi, ako procijene da smo slabi - kazao je Izetbegović, dodajući da je "spas u namjenskoj proizvodnji te da je BiH na pravom putu glede naoružanja".

- Šansa je u namjenskoj proizvodnji. Ovih dana završavamo pušku, uskoro ćemo krenuti s haubicama i dronovima, da ne nabrajam dalje. Radimo municiju svih vrsta višecijevne bacače... - rekao je on. 

Izvučeno iz konteksta, poslana je poruka u javnost kako Bakir poziva Bošnjake na naoružavanje. 

U februaru 2018. godine zagrebački Globus objavio je na naslovnici Bakira Izetbegovića, tada člana Predsjedništva BiH, neutemeljeno ga prozivajući da osniva vojsku za neki novi rat. Tekst je objavljen pod naslovom "Bakirova Bosna - ko sprema 'askere' za novi rat". 

Upravo u ovom broju Globusa Ivo Lučić, glavni Tuđmanov hercegovački obavještajac, danas "povjesničar", analizirao je gostovanje Izetbegovića na HTV-u. Iako je Izetbegović rekao "kako je sigurno da konflikt neće početi Bakir Izetbegović niti Bošnjaci, te da se zna ko je svaki put na Balkanu počeo konflikt", Lučić je izvukao svoje zaključke da je on usred Zagreba, zaprijetio Hrvatima u Bosni i Hercegovini novim ratom. 

Jedno vrijeme, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prepadala je "kršćansku Evropu", svojim izjavama o 10.000 mudžahedina koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine. 

A kada ispušu ti propagandi baloni, onda se krene sa pričama o "bošnjačkim paravojnim jedinicama". 

I svaki put kada Izetbegović pošalje poruku da će se u slučaju ne daj Bože nekog konflikta Bošnjaci i Bosna i Hercegovina braniti, klasičnom zamjenom teza, propagandne mašinerije koje ruše državu Bosnu i Hercegovinu, to javnosti plasiraju kao pozive na neki novi rat. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.