open-navfaktor-logo
search
COVID-19
Proširena lista: Evo koji još simptomi ukazuju da ste zaraženi
Lista poznatih simptoma COVID-19 opet je proširena, pa se sada na njoj nalaze i osjećaj slabosti, loš šećer u krvi te gastrointestinalne tegobe.
17.11.2020. u 22:25
get url
text

Kako piše washingtonpost.com, analizom 12.000 posjeta pacijenata hitnim službama pet njujorških bolnica naučnici su otkrili da se 57,5 posto COVID-19 pozitivnih pacijenata žalilo na osjećaj slabosti.

Isto tako 55,5 posto pacijenata šećer u krvi je bio izvan kontrole, a 51,4 posto pacijenata najviše se žalilo na gastrointestinalne tegobe.

Studija, koja je nedavno objavljena u naučnom časopisu "American Journal of Medicine", otkrila je i da se pacijenti stariji od 65 godina više žale na netipične simptome, poput proljeva, umora i slabosti.

Nadalje, studija je otkrila i da pacijentima koji su dehidrirani, promijenjenog mentalnog statusa, pod koji spada i osjećaj slabosti, ili kojima je naglo pao šećer šećera u krvi, prijeti veći rizik od smrti od komplikacija izazvanih bolešću COVID-19.

- Nova otkrića mogu pomoći bolnicama u organizaciji bolje zaštite za te rizične pacijente, ali isto tako mogu pomoći članovima porodice i ljudima koji rade sa penzionerima da bolje prepoznaju znakove upozorenja na zarazu novim koronavirusom - kaže Christopher Clifford, koautor studije iz Škole za medicinu Icah u New Yorku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.