open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Prošla je godina od prvog slučaja koronavirusa u BiH
Prvi slučaj zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini prijavljen je tačno prije godinu dana, 5. marta 2020. godine.
05.03.2021. u 09:11
get url
text

Bilo je to šest dana prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju COVID-19. Prvi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom bio je kod muškarca iz Banje Luke koji se vratio iz Italije. Potom je zaraza potvrđena kod njegovog sina koji je pohađao osnovnu školu u Banjoj Luci. Supruga je bila bila negativna, dok su muškarac i dijete odmah bili smješteni u Klinički centar.

U vrijeme kad je potvrđen prvi slučaj obolijevanja od COVID-19 u BiH, u svijetu je prema stranici Worldometer bilo potvrđeno više od 95 hiljada zaraženih i više od tri hiljade smrtnih slučajeva. Uveliko se vodila borba s posljedicama zaraze, počeo je pritisak na zdravstvene ustanove, a vlade su počele s donošenjem protivepidemijskih mjera.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, do jučer je u našoj zemlji registrovano 134.892 slučaja zaraze virusom. Testirano je 678.280 osoba. Preminulo je 5.200 građana Bosne i Hercegovine. U ovom periodu 117.643 osobe su se izliječile. Trenutno je aktivno 12.048 slučajeva.

Koronavirus pojavio se prvi put krajem 2019. godine u Wuhanu, u Kini. Koronavirus je iz porodice virusa koji su izazvali SARS i MERS u prošlosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.